Naar de inhoud springen

Top 10 – Maand van de Geschiedenis

Wij selecteerden 10 activiteiten die in oktober georganiseerd worden in Amsterdam. Hieronder vind je onze top 10 in chronologische volgorde. Voor meer informatie over de locatie, tijden en het bestellen van eventuele kaarten kun je op de naam van de activiteit klikken.

 1. Oral History Theater
  Op 1 en 2 oktober kun je in het CREA theater in Amsterdam een voorstelling over historische grenzen en de Nederlandse koloniale geschiedenis bekijken.
 2. HvA/OBA Book Pop-Up: “Grenzen”
  Donderdagmiddag 6 oktober staat de rol van oude grenzen in een hedendaagse context centraal in een gesprek in de OBA. Deze activiteit is gratis, wel even aanmelden.
 3. Grenzen van het bestaan; Nederlandse emigranten in Rhodesië
  Spreekt het debat in de OBA je niet zo aan? Diezelfde avond kun je in het Zuid-Afrikahuis naar een lezing van Marnix de Bruyne over de persoonlijke ervaringen van enkele Nederlanders in het roerige Zimbabwe.
 4. Collegeavonden Amerikaanse geschiedenis: Presidenten
  Vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen organiseert Historisch Nieuwsblad twee colleges waarin wordt teruggeblikt op 230 jaar Amerikaanse presidenten. De eerste lezing is op dinsdag 11 oktober.
 5. Verboden grenzen overschreven – Across the Border
  18 oktober kun je in het Zuid-Afrikahuis de documentaire Across the border bekijken en luisteren naar documentairemaakster Saskia Vredenveld, die in gesprek gaat met historicus Bas Kromhout.
 6. De opgelegde Grenzen van Zuid-Afrika
  Bas Kromhout geeft twee dagen later, op 20 oktober, ook een lezing in het Zuid-Afrikahuis. Hij zal het hebben over de binnenlandse grenzen in Zuid-Afrika die niet het gewenste effect gehad hebben.
 7. Film met live muziek: Sergei Eisensteins Oktober
  Je kunt Eisensteins beroemde film Oktober eenmalig met live muziek bekijken in het Joods Historisch Museum op zondag 23 oktober.
 8. De andere kant van het verhaal: Over de dekolonisering van de geschiedschrijving
  Dinsdagavond 25 oktober draait geheel om de vraag hoe volledig onze historische kennis is als we maar één kant van het verhaal kennen. Verschillende sprekers gaan in op niet-westerse historische perspectieven.
 9. Collegeavonden Amerikaanse geschiedenis: Hoe word je president?
  Ook op 25 oktober: het tweede college over het Amerikaanse presidentschap waarin wordt ingegaan op de verkiezingsmechaniek en macht en bewegingsvrijheid van een Amerikaanse presidentskandidaat.
 10. De Grote Geschiedenisshow
  Het verleden leeft! Jos Palm en Nelleke Noordervliet bieden een theatervoorstelling over de geschiedenis van Nederland. Zondag 30 oktober in Amsterdam, maandag 31 oktober in Utrecht.