Naar de inhoud springen

Top 10 IDFA-documentaires

Top 10 IDFA-documentairesLogo IDFA 2015

Ieder jaar worden tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam ruim 250 documentaires vertoond op verschillende locaties in Amsterdam. Natuurlijk kun je niet alle documentaires bekijken en zelfs het lezen van de beschrijvingen van zoveel films is al een hele klus. Daarom hebben wij wat voorwerk gedaan en een top 10 gemaakt van mooie, bijzondere en interessante documentaires.

 1. A German YouthJean-Gabriel Périot
  Intrigerend found footage-portret van prijswinnend kortefilmmaker Jean-Gabriel Périot over opkomst en ondergang van de Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion.
 2. France Is Our Mother CountryRithy Panh
  Rithy Panh (The Missing Picture) hermonteerde stille propagandafilms over Indochina tot een ontluisterende alternatieve geschiedenis.
 3. The Pearl ButtonPatricio Guzmán
  Lyrische meditatie over de betekenis van de zee in de Chileense geschiedenis aan de hand van twee op de zeebodem gevonden knopen.
 4. Requiem for the American Dreammeedere regisseurs
  Superintellectueel Noam Chomsky vertelt in een serie lange interviews hoe supperrijkdom de American Dream ten gronde heeft gericht.
 5. The Fog of SrebrenicaSamir Mehanovic
  Overlevenden vertellen over het beleg van Srebrenica en de gebeurtenissen die leidden tot de massamoord op 8372 Bosnische mannen.
 6. This is Exile: Diaries of Child RefugeesMani Y. Benchelah
  Intiem portret van kinderen die het geweld van de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht naar buurland Libanon.
 7. Every Face Has a NameMagnus Gertten
  Het aangrijpende verhaal van enkele van de duizenden vluchtelingen die in 1945, na hun bevrijding uit de concentratiekampen, in Zweden werden opgevangen.
 8. Only the DeadBill Guttentag, Michael Ware
  Meeslepende en schokkende documentaire waarin journalist Michael Ware vertelt hoe hij boodschapper werd van de heilige oorlog van moedjahied.
 9. ChechenBeata Bubenets
  De Tsjetsjeen Roeslan Arsajev laat geen kans onbenut om tegen de Russen te strijden – zo ook in Oekraïne. Portret van een ontheemde huurling.
 10. The Mute’s HouseTamar Kay
  Het verhaal van de laatste bewoners van een verlaten gebouw in het Israëlische deel van Hebron: een achtjarig Palestijns jongetje en zijn dove moeder.

Meer informatie over wanneer en waar de documentaires worden vertoond, vind je op idfa.nl. Hier vind je ook meer informatie over de andere documentaires.