Naar de inhoud springen

Holocaust Memorial Day 2016

Holocaust Memorial Day 2016

Holocaust Memorial DayOp 27 januari 1945 werd het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. In 2005 hebben de Verenigde Naties deze datum daarom uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day. De officiële herdenking door de VN vindt plaats in New York, maar ook in Nederland wordt er rondom deze datum volop aandacht besteed aan de Holocaust. En daarbij wordt niet alleen de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar gaat de aandacht ook uit naar latere oorlogen.

Het thema van de Holocaust Memorial Day van dit jaar is Verzet. Wij hebben de interessantste activiteiten in (de buurt van) Amsterdam op een rijtje gezet. Een volledig overzicht van alle activiteiten in Nederland en meer informatie over de hieronder genoemde activiteiten vind je op de site van het NIOD.

Lezingen

22 januari – Vrijdag 22 januari organiseert de Universiteit Utrecht een lezingendag over Schuldvraag en Daderprofielen. Er wordt aandacht besteed aan het spanningsveld tussen daders en schuld, de rol van paramilitairen binnen genocide, de verwerking van de genocide in Srebrenica en de rol van elites bij massavernietiging.
Praktische informatie: vrije toegang, wel even aanmelden. Het programma start om 09.30 uur eHolocaust Memorial Day VUn is om 16.00 uur afgelopen.

27 januari – De Holocaust Memorial Day vindt dit jaar op de VU plaats op woensdag 27 januari. De lezingen die worden gehouden richten zich op Studentenverzet. Waarom verzetten VU-studenten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe zit dat met de studenten van tegenwoordig? Ook wordt de link gelegd met acties die worden opgezet om vluchtelingen te helpen.
Praktische informatie: vrije toegang. Het programma begint om 11.30 uur en is om 14.00 uur afgelopen.

Documentaire

27 januari – Woensdag 27 januari kun je ‘s avonds bij CREA Amsterdam de documentaire Partageés Memoires – Shared Memories bekijken. Deze documentaire volgt een overlevende van de genocide in Rwanda die van zijn huis een museum heeft gemaakt. Zo deelt hij zijn ervaringen met anderen en leert hij er zelf mee omgaan.
Praktische informatie: de documentaire begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur.

HerdenkingSpiegelmonument Nooit Meer Auschwitz

31 januari – Jaarlijks wordt op de laatste zondag van januari de bevrijding van Auschwitz en Birkenau herdacht bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Dit jaar vindt de herdenking plaats op zondag 31 januari.
Praktische informatie: vanaf 10.00 uur is het Stadhuis open. Om 11.10 uur vertrekt een stille tocht naar het monument. De herdenking begint om 11.30 uur.

Tentoonstellingen

NIOD – Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is vanaf 26 januari de tentoonstelling Genocide getekend te zien. Deze tentoonstelling draait om de grafische representatie van de Holocaust, de Armeense genocide, Srebrenica en de genocide in Rwanda. Geschiedenis in stripvorm dus!
Praktische informatie: voor de opening op 26 januari moet je je aanmelden. Daarna is de tentoonstelling vrij toegankelijk van 09.00 uur tot 17.30 uur (op werkdagen).

Verzetsmuseum Amsterdam – In het Verzetsmuseum kun je de vaste tentoonstelling Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bekijken. Voorwerpen, foto’s, film- en geluidsmateriaal laten zien hoe Nederland reageerde op de toenemende onderdrukking tijdens de oorlog. Ook wordt zichtbaar hoe het verzet ontstond.
Daarnaast heeft het museum een winactie opgezet. Met jouw eigen gedicht over het thema Verzet kun je 2 vrijkaartjes voor de film Elser of het gelijknamige boek winnen. Je gedicht insturen kan via de website.


Meer lezen over de Tweede Wereldoorlog

In de zomer van 2015 is er een themanummer van CODEX Historiae over de Tweede Wereldoorlog uitgekomen. Lees er hier meer over.