Naar de inhoud springen

Het Geheugen van de VU

Het Geheugen van de VU
Bron: geheugenvandevu.nl.

Woensdagmiddag 4 november vond de officiële lancering van Het Geheugen van de VU plaats. Het Historisch Documentatiecentrum en Why Humanities Matter hebben de handen ineen geslagen en hebben een website gemaakt die dienst doet als platform voor digitale geschiedenis en online herinneringen. De bedoeling is om 135 jaar geschiedenis van de VU ‘op een dynamische manier toegankelijk te maken en te houden’, aldus universiteitshistoricus en projectcoördinator Ab Flipse.

De bedoeling is om 135 jaar geschiedenis van de VU op een dynamische manier toegankelijk te maken.

En wat is er dynamischer dan een online omgeving. De VU gaat met haar tijd en met andere universiteiten mee nu haar historie ook online beschikbaar is. Je kunt via de website via verschillende invalshoeken de geschiedenis in duiken. Je vindt er ten eerste een tijdlijn, waarop je de sleutelmomenten in de geschiedenis van de VU kunt vinden. Dat CODEX Historiae en voorganger Galapas daar nog niet voorkomen, zullen we de makers vergeven; de site is nog in ontwikkeling. Desondanks geeft de tijdlijn een mooi overzicht van de ontwikkeling van de VU sinds de oprichting.

Je kunt de geschiedenis ook ontdekken aan de hand van plaatsen of personen die voor de VU belangrijk zijn geweest in de afgelopen 135 jaar. Daarnaast kun je verschillende bronnen inzien, zoals jaarboeken en andere publicaties die bij lustra werden uitgegeven. Een mooi pluspunt is dat je naast teksten en foto’s ook filmpjes kunt bekijken. Het oudste filmpje dat momenteel beschikbaar is toont de begrafenis van Abraham Kuyper in 1920. En natuurlijk zijn teksten daarover ook interessant, maar zo’n filmpje maakt het toch allemaal net wat spannender.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het zelf op geheugenvandevu.nl.

Door: Berith van Pelt


Naast de website is er ook een app gelanceerd waarmee je een wandeling kunt maken langs plaatsen in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de VU. Benieuwd? Wij maakten de wandeling en doen verslag in het volgende nummer van CODEX Historiae, dat half december uitkomt.


In het najaarsnummer van CODEX Historiae hebben we aandacht besteed aan het lustrum van de VU met een artikel over Abraham Kuyper. Lees er meer over op de themapagina.