Naar de inhoud springen

Een avond voor HER-story

Op maandag 29 oktober jl. vond in een uitverkochte Rode Hoed in Amsterdam het evenement ‘De geschiedenisles die je nooit hebt gehad!’ plaats. Met het animo dat er voor deze ‘les’ bestond, waren misschien wel drie zalen te vullen. Het idee achter de avond was om de andere kant van de geschiedenis, die van de vrouw, eens beter te laten zien. Dus in plaats van HIS-tory, werd het een avond voor HER-story.

Door: Irmaria Pennekamp

Aldith Hunkar legde als moderator van de avond op zeer schoolse wijze de zaal het zwijgen op alvorens te beginnen met een ‘toets’ om te kijken wat we nu eigenlijk weten van vrouwen in de geschiedenis en hoe je met een paar simpele vragen achter de onderbelichte (en anderzijds zeer geseksualiseerde) kant van vrouwen in de geschiedenis komt.

Om een realistischer beeld van een historische vrouw te geven, waren drie sprekers uitgenodigd, die ieder een voor hen inspirerende vrouw uit de geschiedenis uit de vergetelheid haalden. Schrijfster en taalkundige Cynthia McLeod deed dat voor de achttiende-eeuwse Surinaamse zakenvrouw Elisabeth Samson; Dolly Bellefleur bracht een ode aan een van de eerste Nederlandse transgendervrouwen: Aaïcha Bergamin; en Nadia Bouras schetste een prachtig beeld van de Marokkaanse feminist en socioloog Fatima Mernissi. Er was daarnaast aan het eind van de avond nog ruimte voor de lancering van F-site (www.f-site.nu) een website geïnitieerd door Agnes Cremers, Van Gisteren en Jonge Historici, die vooral geschiedenisdocenten in het middelbaar onderwijs wil aanmoedigen om meer vrouwen in het curriculum te behandelen.

De inspirerende sprekers en hun uitgekozen vrouwen alsmede het enthousiaste publiek, doen hopen dat er vaker van dit soort avonden georganiseerd worden. Je leert hier een kant van de geschiedenis kennen die net zo belangrijk is als de feitjes die je al kende, maar die de geschiedenis wel net iets meer variëteit en kleur geven dan we nu gewend zijn, door belangrijke vrouwen in de geschiedenis wat meer te belichten.


Onze redacteur Jedidja was bij het Geschiedenis Festival. Een verslag daarvan lees je hier.