Liza de Bruijn

foto Liza de Bruijn redactie CODEX Historiae eindredactie

Naam: Liza de Bruijn
Functie: Eindredacteur
Studie: BA Engelse taal en cultuur, MA Communicatie- en Informatiewetenschappen

Wie ben ik?

Mijn naam is Liza de Bruijn, ik ben 22 jaar en woon in Alkmaar. Ik heb van 2010 tot 2014 op de VU gestudeerd en de bachelor Engelse taal en cultuur en de master Communicatie- en Informatiewetenschappen, afstudeerrichting Schrijven en Vertalen gevolgd.

Wat doe ik bij CODEX Historiae?

Sinds begin mei 2013 ben ik een van de eindredacteuren van CODEX Historiae. Mijn taak bestaat eruit om, voor het nieuwe CODEX Historiae-nummer uitkomt, de artikelen te controleren op taal- en spelfouten. Samen met de andere eindredacteur zorg ik er dus voor dat het taalgebruik en de stijl van alle artikelen in orde is. Ook checken we in de eindversie van het hele tijdschrift nog een laatste keer of alles in orde is en of alle paginanummers kloppen vlak voordat het naar de drukker gaat.

Deze functie past perfect bij mij omdat ik altijd al een scherp oog heb gehad voor spelling, grammatica en stijl en ik het belangrijk vind dat teksten er op deze punten onberispelijk uitzien. Het is bijvoorbeeld eeuwig zonde als er een heel goed artikel verschijnt waar ergens ‘hij veranderd’ in staat. Ik hoop eraan te kunnen bijdragen dat dit soort fouten in CODEX Historiae nooit zullen voorkomen.

Mijn affiniteit met geschiedenis

Hoewel ik geen geschiedenis heb gestudeerd, heb ik toch interesse voor geschiedenis en ik denk zelfs dat het een goede tweede (of derde) studiekeuze voor mij zou zijn geweest. Ik ben geabonneerd op de Quest, waarvan ik altijd als eerste de geschiedenisartikelen lees, en lees ook vaak de Historia.

Hoe ben ik bij CODEX Historiae terecht gekomen?

Begin april 2013 ontving ik een mail van CODEX Historiae met het bericht dat er onder andere eindredacteuren gezocht werden en daar heb ik meteen op gereageerd. Na mijn sollicitatiegesprek bij twee van de redactieleden kreeg ik een redigeeropdracht mee naar huis, zodat ze konden zien of ik zorgvuldig werkte en alle fouten uit een tekst zou kunnen halen. Het had echter weinig gescheeld of ik was niet aangenomen, doordat ik had gedacht slim te zijn door de gedrukte tekst die ik had meegekregen in te scannen en de opdracht in Microsoft Word te maken. Het bleek echter dat dit niet de bedoeling was, omdat nu niet meer achterhaald kon worden in hoeverre ik gebruik had gemaakt van de automatische spellingscontrole. Na wat ge-e-mail over en weer om dit misverstand op te helderen ben ik na de eerstvolgende vergadering van CODEX Historiae tóch aangenomen!

Mijn toekomst

Sinds mijn afstuderen ben ik op zoek naar een baan die aansluit bij mijn opleiding. Ik zou het liefst bij een uitgeverij werken, als redacteur of bureauredacteur. Voorlopig werk ik als freelance redacteur bij de regionale omroep Alkmaar Centraal en ben ik nog steeds trouw eindredacteur van CODEX Historiae.


Lees meer over CODEX Historiae

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *