Daan Nijssen

Foto Daan Nijssen, penningmeester en redacteur Historisch

Naam: Daan Nijssen
Functie: Penningmeester en redacteur Historisch
Studie: Oudheidstudies (afgestudeerd)

Bekijk Daans profiel op LinkedIn

Wie ben ik?

Mijn naam is Daan Nijssen, een zesentwintigjarige alumnus Oudheidstudies. In 2014 rondde ik mijn Research Master af en sindsdien werk ik aan een PhD-onderzoeksvoorstel. Daarnaast probeer ik bij te verdienen met verschillende uitzendbaantjes en freelance schrijfopdrachten.

Wat doe ik bij CODEX Historiae?

Sinds mei 2012 schrijf voor CODEX Historiae (toen nog Galapas). Meestal schrijf ik per nummer één of twee artikelen over erg specialistische historische onderwerpen. Tussen mei 2014 en augustus 2015 ben ik hoofdredacteur geweest en heb ik, met de hulp van geschiedenisdocente Edwina Hagen en een team van enthousiaste nieuwe redactieleden, geprobeerd het blad te vernieuwen en te professionaliseren. Nu de belangrijkste veranderingen in gang zijn gezet, heb ik mijn hoofdredacteurschap neergelegd en leg ik me weer toe op het schrijven.

Mijn affiniteit met geschiedenis

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Ik zie geschiedenis als een verlengstuk van de antropologie. Waar een antropoloog hedendaagse samenlevingen onderzoekt, onderzoekt een historicus ook samenlevingen uit het verleden. Ik ben vooral geïnteresseerd in samenlevingen uit het verre verleden of in andere cultuurgebieden. Mijn specialisatie ligt bij de beschavingen van het Nabije Oosten en Centraal-Azië.

Hoe ben ik bij CODEX Historiae terecht gekomen?

Nadat ik mijn bachelorscriptie had geschreven, complimenteerde mijn scriptiebegeleider, Kristin Kleber, me om mijn heldere schrijfstijl. Zij raadde me toen aan om de kant van de wetenschapsjournalistiek op te gaan. Ongeveer een half jaar later, begin 2012, tipte Kristin mij dat de redactie van CODEX Historiae – toen nog Galapas – op zoek was naar nieuwe leden. Ik had toen nog nooit van Galapas gehoord, maar het redacteurschap sprak mij wel aan en ik voelde me al snel thuis binnen de redactie.

Mijn toekomst

In het schooljaar 2015/2016 ga ik aan de slag als huiswerkbegeleider geschiedenis, Engels en Nederlands. Een ideale parttime baan waarmee ik verzekerd ben van een vast inkomen en genoeg tijd overhoudt voor andere dingen. Ik ben van plan mijn vrije tijd te gebruiken om meer freelance schrijfopdrachten te doen en ook (populair-)wetenschappelijke publicaties op mijn naam te krijgen. Daarnaast probeer ik door veel onderzoek te doen een goede basis te leggen voor een succesvol PhD-onderzoeksvoorstel.


Lees meer over CODEX Historiae

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *