Berend Mul

Foto Berend Mul, secretaris dagelijks bestuur CODEX Historiae

Naam: Berend Mul
Functie: Secretaris Dagelijks Bestuur en redacteur
Studie: Research Master Geschiedenis, Vrije Universiteit

Bekijk Berends profiel op LinkedIn

Wie ben ik?

Mijn naam is Berend Mul. In het studiejaar 2014-2015 heb ik mijn bachelor Geschiedenis aan de VU behaald met contemporaine geschiedenis als eerste major. Per 31 augustus ’15 ben ik aan de tweejarige master geschiedenis aan dezelfde universiteit begonnen.

Wat doe ik bij CODEX Historiae?

Elk nummer schrijf ik een artikel over een historisch of historisch theoretisch onderwerp dat aansluit bij het thema. Sinds de zomer van 2015 ben ik ook de secretaris binnen het nieuwe dagelijks bestuur van Codex Historiae. Mijn hoofdtaken bestaan daarbij uit het ondersteunen van de hoofdredacteur, het bijhouden van ons e-mailbestand en de administratie en het notuleren van de bestuurs- en redactievergaderingen. Als lid van het dagelijks bestuur help ik ook  meedenken over de strategie en toekomst van CODEX.

Mijn affiniteit met geschiedenis

Zoals veel geschiedenisstudenten was ik op de basisschool al geïnteresseerd in het verleden, maar eigenlijk heb ik pas vrij laat in mijn examenjaar besloten om ook geschiedenis te gaan studeren. Dit is tot noch toe een goede keuze geweest. Kennis van- en inzicht in het verleden helpen ons om onze samenleving en ontwikkelingen daarbinnen en daarbuiten in hun verband te beschouwen, inzichtelijk te maken en van betekenis te voorzien. Mijn persoonlijke interesses liggen in het bijzonder in (post)koloniale geschiedenis en dekolonisatie, in geschiedtheorie en in de geschiedenis van emoties, ideeën en identiteit.

Hoe ben ik bij CODEX Historiae terecht gekomen?

Eind 2014 besloot ik te reageren op een wervingsbericht van (toen nog) Galapas. Na een schrijfvoorbeeld, kennismakingsgesprek en twee vergaderingen kon ik lid worden van de redactie. Omdat ik toen tevens lid was van de Facultaire Studentenraad kon ik goed aansluiten bij de subredactie voor studentzaken die net werd opgericht. Sindsdien heb ik bij CODEX al veel veranderingen mogen meemaken: zo heeft het blad een ware transformatie doorgemaakt met een nieuwe naam en vormgeving, en last but not least een aantal nieuwe redactieleden. Zelf heb ik mijn focus inmiddels verschoven van onderwerpen over studentzaken naar artikelen van historische aard.

Mijn toekomst

Als de geschiedenis ons echter één ding leert, is het wel dat de toekomst altijd onzeker is…
In september 2015 ben ik begonnen aan de tweejarige Research Master Geschiedenis en mijn ambitie is dan ook om na mijn studie als promovendus of anderszins verder te kunnen werken in het wetenschappelijk onderzoek. In elk geval zie ik mijzelf het schrijven ook na mijn studie niet snel neerleggen.


Lees meer over CODEX Historiae

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *