Naar de inhoud springen

Column: Prachtige poppenkast

Prachtige poppenkast

Ik loop al vier jaar rond op de VU en ben dit jaar voor het eerst naar de opening van het academisch jaar geweest. Waarom nu wel en eerder nooit, zou je je af kunnen vragen. Ik moet het antwoord schuldig blijven. Ik denk dat ik nooit eerder het belang van zo’n officiële opening heb ingezien en dat ik daarom nooit de moeite heb genomen om er naartoe te gaan. En daar had ik direct bij het begin van de opening dit jaar spijt van. De hoogleraren kwamen, uitgedost in toga en begeleid door plechtig orgelspel, de aula binnengetreden. Ik houd eigenlijk helemaal niet van dat soort tradities; ik vind het vaak maar poppenkast. Maar dit was wel een prachtig staaltje poppenkast.

Opening Academisch Jaar 2015

Tijdens het vervolg van het programma verschenen er mensen op het podium met wie je anders nooit te maken hebt: de rector magnificus, de voorzitter van het College van Bestuur en de burgemeester van Amsterdam. En ze hielden stuk voor stuk inspirerende toespraken over de toekomst van studeren en de VU. Verder stond op het programma de uitreiking van de verschillende onderwijsprijzen en de overdracht van het rectoraat. Een luchtig intermezzo onderbrak het formele programma. Want, zoals voormalig rector magnificus Frank van der Duijn Schouten het zo mooi verwoordde, “een universiteit zonder cabaret is als een ei zonder zout; als een voorjaar zonder aardbeien”.

Wat natuurlijk niet kon ontbreken in de toespraken was het rendementsdenken. Dat woord dat in elke discussie over de kwaliteit van het onderzoek weer naar voren komt en waar ook wij al eerder over geschreven hebben. De voorzitter van het College van Bestuur, Jaap Winter, gaf toe dat ook op de VU vooral gestuurd wordt op kwantiteit, en niet op kwaliteit. Maar hij pleitte er wel voor hier verandering in te brengen, want we richten ons zo niet op waar het werkelijk om gaat.

” De VU moet een nog bijzonderdere universiteit worden “

De nieuwe rector magnificus, Vinod Subramaniam, wekte de indruk dergelijke veranderingen door te willen voeren. Hij gaf aan dat hij vooral eerst wil luisteren naar ons, de studenten, en naar de rest van de universitaire gemeenschap, en dat hij daarna pas verder gaat kijken. Hij streeft ernaar de VU een nog bijzonderdere universiteit te maken en de plek van de universiteit in de samenleving relevanter en waardevoller te maken.

En hoewel wij als studenten nog steeds te maken hebben met de drang naar presteren en succes, ben ik van mening dat we het levensmotto van onze nieuwe rector toch ook voor ogen moeten houden tijdens onze studie:

“As you set out for Ithaka
Hope the voyage is a long one
Full of adventure, full of discovery.”

C. P. Cavafy, Collected Poems. Princeton University Press, 1992

Door: Berith van Pelt


Meer lezen over succes en presteren in het onderwijs?

Berith woonde eerder dit jaar een debatavond over succes bij en schreef hierover een verslag.
Onze blogger Zadok Samson schreef een blog over de prestatiemaatschappij.


Wil je weten wie de onderwijsprijzen gewonnen hebben? AdValvas vertelt het je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *