Naar de inhoud springen

Codex Historiae home2

Cover zomernummer 2016Themanummer Verloren visies

CODEX Historiae, zomer 2016

Het nieuwste nummer van CODEX Historiae heeft als thema De Beurs, een thema dat zowel politieke als economische aspecten en handel omvat. Dit zijn thema’s die altijd actueel zijn, maar die de laatste maanden meer onder de aandacht gebracht werden in het nieuws en op social media.

Dit nummer staat vol historische én actuele artikelen die het thema vanuit verschillende invalshoeken belichten. Je vindt er artikelen over het Amerikaanse Wall Street en de Nederlandse beurs, maar je leest er ook een interview met een alumnus en het volgende deel van de serie Imperium Iran. Meer over het nummer en het thema vind je op de themapagina.

Wil je het nummer thuis ontvangen? Kijk dan even bij Abonnement.

 


CODEX Historiae zoekt talent!

Wil jij tijdens je studie al artikelen publiceren? Wil je meedenken over de toekomst van CODEX? Of kun je fantastisch met geld omgaan? Wij zijn op zoek naar redacteurs, gastschrijvers en een penningmeester.

Stuur een mailtje naar info@codexhistoriae.nl en vertel ons wie je bent en wat je voor CODEX wilt doen. Wie weet zie je jouw naam wel terug in ons volgende nummer!


Uitgelicht door CODEX Historiae …

Oud & Nieuw blogBlog: Oud & Nieuw

In 2015 verliep de jaarwisseling anders dan anders, vond onze blogger Zadok. Hij vraagt zicht af wat daar de reden van is. Heeft het te maken met de onrust in de wereld? Leven we in ‘een overspannen geraakte wereld die er de fut niet meer voor had helemaal los te gaan met de komst van 2016’? Lees er meer over in zijn blog.

 


Verslag: Het tiende ZenobiacongresAfbeelding bij verslag Zenobiacongres

Op zaterdag 14 november organiseerde Stichting Zenobia het tiende Zenobiacongres, met als thema ‘Mohammed en het Einde van de Oudheid’. Onze redacteur Daan Nijssen was aanwezig bij het congres en vatte de belangrijkste punten voor ons samen in een verslag.


Eiffeltoren - afbeelding bij blog ParijsBlog: Parijs, Parijs

Sinterklaas. Daar wilde onze blogger Zadok over schrijven. Tot Parijs, het nieuws waar niemand omheen kon. Social media stonden en staan er vol mee. Zadok schreef een persoonlijke blog. Over angst, en met een oproep tot rust en kracht. Lees het hier.


Column: Geheugen van de VU

Ter ere van het 135-jarig bestaan van de VU, lanceerden het Historisch Documentatiecentrum en Why Humanities Matter een website waarop de geschiedenis van de VU te vinden is. Onze redacteur Berith was bij de lancering aanwezig en vertelt wat zij van de website vindt. Lees het hier.


Afbeelding bij blog tentamens en muizenissen

Blog: Tentamens en muizenissen

Het is weer zover: de tentamens zijn begonnen. Onze blogger Zadok herinnert zich zijn laatste tentamen op de VU nog goed. Een ongewenste bezoeker zorgde voor nogal wat ophef onder de studenten in de tentamenzaal. Lees erover in zijn nieuwste blog.


Column: Prachtige poppenkastOpening Academisch Jaar 2015

Onze redacteur Berith woonde dit jaar voor het eerst de Opening van het Academisch Jaar bij. En hoewel ze zulke formaliteiten vaak maar poppenkast vindt, was ze toch onder de indruk. Lees haar verslag van de opening hier.


Blog: Prestatiemaatschappij

Afbeelding bij blog prestatiemaatschappijTegenwoordig lijkt de samenleving te draaien om succes. Je moet presteren om erbij te horen. Er wordt daarom vaak gesproken van een prestatiemaatschappij. Zadok kan zich herinneren dat hij tijdens zijn studie helemaal nog niet bezig was met zijn toekomst. Maken we ons niet een beetje te druk? Lees er meer over in zijn blog.

 


Debat: Is Oudheidkunde een (te) witte studie?

Zaterdag 27 juni 2015 werd er op de VU een Eurocentrisme vs. Afrocentrisme-debat georganiseerd. VU-studente Emma-Lee Amponsah noemde de studie Oudheidkunde eerder racistisch en arrogant. Onze redacteur Daan Nijssen was aanwezig bij het debat en deed verslag.


Blogs Codex Historiae door Zadok SamsonDebat: Is de universiteit elitair?

Eerstejaars student Geschiedenis Pieter Terlaak kon niet aarden op de VU. Door zijn sociaaleconomische achtergrond voelde hij zich een indringer in het universitaire milieu. Daarom stopte hij met zijn studie en schreef hij een open brief aan de Vrije Universiteit.

Onze redacteur Berith van Pelt deed andere ervaringen op tijdens haar studie aan de VU. Naar aanleiding van een debat over succes schreef ze een column over de rol van succes in de samenleving en op de universiteit.

Hoe komt het dat de ‘indringers’ zich niet welkom voelen op de universiteit? Praat mee op onze website of op onze Facebookpagina.


Cover Codex Historiae zomernummer 2015, thema Tweede Wereldoorlog Vergeten VerledenThemanummer zomer 2015 :  Het Vergeten Verleden van de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. In deze Codex Historiae lees je de verhalen die niet bij elke herdenking aangehaald worden en die meer aandacht verdienen. Op onze themapagina over de Tweede Wereldoorlog vind je, naast een sneak preview van het nieuwe nummer, meer informatie over dit thema.

 


Gratis abonnement voor Geesteswetenschappen studenten

Ben jij een student aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit? Vraag dan een gratis jaarabonnement op de CODEX Historiae aan. Klik hier om je direct in te schrijven. 


Raak betrokken bij CODEX Historiae

codexhelpenWil je ook bijdragen aan de toekomst van CODEX Historiae? Dat kan! Je kunt bij ons altijd terecht voor het publiceren van je scriptie, dat ene goede artikel of een leuke column. Stuur een mailtje naar de redactie en we vertellen je alles wat je moet weten.

Liever niet zelf schrijven maar wel altijd de nieuwe nummers lezen? Neem dan een abonnement op CODEX Historiae! Dat is voor studenten aan de VU zelfs gratis. Alle informatie lees je hier.CODEX Historiae

CODEX Historiae is het onafhankelijke tijdschrift van de afdeling Geschiedenis van de Vrije Universiteit. We willen geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek. Vier keer per jaar brengen we daarom een themanummer uit dat zich richt op studenten. We willen jong talent (lees: studenten) daarnaast een podium bieden. Meer weten over waar we voor staan? Lees het bij Over CODEX.

 

Adverteren