Naar de inhoud springen

Zij/Hij in blogs

Door Laurens Kemp

Oktober is de maand van de geschiedenis, en om alvast in de stemming te komen voor het thema van dit jaar, Zij/Hij, zet ik hier graag twee leuke en aansluitende blogs in het zonnetje.

Badass of the Week is een blog van Ben Thompson waarop hij tussen 2004 en 2016 wekelijks nieuwe artikelen over badasses publiceerde. Deze lijst bestond in het begin vooral uit fictieve personages zoals Darth Vader en Optimus Prime, maar is langzamerhand steeds meer echte historische figuren gaan omvatten, zowel uit de oudheid als de moderne tijd.

Het imago dat badass oproept is hier grotendeels mannelijk. Veel personen op deze lijst hebben hun plek verdiend door hun heldhaftige (of meedogenloze) daden als militaire strijder en/of leider, zoals de Romeinse gladiator Spartacus, de inheemse Amerikaan Crazy Horse, en de Japanse samurai Ii Naomasa. Daarnaast zijn er veel individuen op de lijst die weliswaar niet in geschiedenisboeken beschreven worden, maar toch onvoorstelbare prestaties leverden in gevaarlijke situaties, zoals de Filipijnse soldaat Narcisco Ortinalo, de Russische herder Yusuf Alchagirov, en de Nigeriaanse schipschef Harrison Okene.

Het zijn echter niet alleen mannen die in de schijnwerper worden gezet. Door de eeuwen heen zijn vrouwen ook regelmatig een bron van verhalen over badassery. Niet alleen krijgen beroemde vrouwen zoals Joanne van Arc en Amelia Earhart een plek op Badass of the Week, maar ook heersers zoals Koningin Ranavalona I van Madagascar en Tomyris van de Massegetae. Daarnaast zijn er verhalen over Juliane Koepcke, die een vliegtuigcrash in the Amazone overleefde, Matilda van Canossa, die in de 11e eeuw de lijfwacht van de Paus werd, en Trieu Thi Trinh, die haar eigen leger verzamelde om China te verdrijven uit Vietnam. Hoe je het ook bekijkt, het is duidelijk dat vrouwen altijd hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis.

Ben Thompson schrijft over al deze personen in zijn eigen badass-stijl – oftewel met veel grof taalgebruik en kleurrijke beeldspraak. Dit is consistent vermakelijk en erg leerzaam, maar hoe dicht deze verhalen bij de waarheid zitten is soms onzeker. Hoewel latere toevoegingen vaak goed onderbouwd zijn met meerdere bronnen kan dit wel eens ontbreken in het vroegere deel van het blog. Toch is het een prachtige bron van amusement met veel variatie, niet alleen tussen mannelijke en vrouwelijke badasses, maar ook tussen historisch en modern, Westers en Oosters, jong en oud, en fictief en echt.

Dit is echter niet het enige blog dat op deze manier historische figuren verbeeldt. Rejected Princesses is een soortgelijk blog door Jason Porath, waarin hij sinds 2014 verhalen verzamelt over historische vrouwen die niet kindvriendelijk genoeg zijn om Disneyfilms over te maken. Veel van deze zijn prachtig geïllustreerd: de levens van bijvoorbeeld Virginia Hall en Black Agnes zijn hier in vogelvlucht afgebeeld in stripvorm. Andere personages hebben geen strip, maar één illustratie bij hun eigen verhaal, zoals Vasilisa Vasilyevna en Nana Miriam. Deze twee zijn verhalen uit de folklore van Rusland en Niger, respectievelijk; ook hier worden fictieve personages niet uitgesloten.

De verhalen van Rejected Princesses zijn bijzonder goed onderbouwd, en de auteur doet uitzonderlijk veel moeite om de waarheid in zijn bronnen te verifiëren, om er zeker van te zijn dat hij de historische figuren en verhalen eer aan doet. Net als Badass of the Week zijn ze allen erg leuk om te lezen, maar is de stijl over het algemeen professioneler.

Zowel Ben Thompson als Jason Porath hebben hun werk verzameld in boeken, dus als je na het lezen van de blogs nog meer leeslust hebt, kun je daarmee verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *