Naar de inhoud springen

Wiskundedag

Door: Zadok Samson

Jaren geleden had ik op de middelbare school een wiskundedag. Deze dag, geheel in het teken van wiskunde, was bedacht door docenten om zo meer aandacht aan dit vak te besteden. Wiskunde was een vak waar ik een bloedhekel aan had – ik ben nog steeds een dwaler in de wereld van getallen – en die dag heeft er niet aan bijgedragen dat ik het leuker ging vinden.

Wat ik mij nog het beste kan herinneren is hoe onze wiskundedocent met een brede grijns het lokaal in kwam en een hoop steentjes op onze tafelbladen kieperde. Ik heb geen idee meer wat we ermee moesten, alleen dat hij nog trots verklaarde deze steentjes uit zijn tuin te hebben geselecteerd. Hier is de opdracht, nu moeten jullie aan de slag om er iets sluitends uit te krijgen. Onze buren, die een hogere graad van wiskunde kregen – dat krijg je als je een ander lespakket volgt – waren de rest van de dag verwikkeld in verhitte discussies waarin allerlei wiskundige termen over en weer werden geroepen.

Recentelijk is eindelijk het regeerakkoord tot stand gekomen. Er zijn rekenkundige experts bijgehaald die gecompliceerde formules moesten oplossen. Er is gediscussieerd over de kleinste percentages. Er zijn compromissen gesloten. Bij het ene puntje een getal weggehaald en bij het andere puntje weer opgeteld. De ene partij moest zijn best doen niet de haren uit het hoofd te trekken, de ander heeft juist zijn zin gekregen. Met name Mark Rutte schijnt het erg zwaar te hebben gehad.

Toen ik las over deze berichten moest ik direct denken aan die wiskundedag. Er is alleen wel een belangrijk verschil tussen deze twee. Het één gaat puur om getallen, bij het andere speelt ook de menselijke factor een sterke rol. Mark Rutte en Co. mogen dan met een brede grijns de vergaderzaal hebben verlaten, ik heb vooral het idee dat ze een soort wiskundedag hebben overleefd.


Afbeelding: fragment van het oudst bekende wiskundige geschrift. British Museum. 


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *