Naar de inhoud springen

Watskeburt

Door: Zadok Samson

Volgens onderzoek is de vocabulaire van Nederlandse rappers groter dan die van Harry Mulisch. Diverse rapteksten werden, op basis van woordgebruik, vergeleken met onder andere de roman De ontdekking van de hemel en zo kon tot de conclusie worden gekomen.  Wat mij betreft is het een beetje een open deur. Taal is continu in ontwikkeling. Zo bestonden er in de jaren negentig nog geen woorden als “skeer” en “fattoe”.

Waarom zou je het bovendien willen vergelijken met een roman uit de jaren negentig? Hoeveel woorden Mulisch ook kende, ik betwijfel of hij een woord kende als “sjembek”. Dan is de conclusie toch een beetje valsspelen, zou je zeggen. Is het niet veel interessanter een meer hedendaagse roman erbij te pakken? Iets van Philip Huff, die naar het schijnt een stijl hanteert met veel eigentijdse woorden. Het onderzoek is dan veel meer gebaseerd op het hier en nu.

We kunnen het nog leuker (en logischer) maken door de rapteksten onderling te vergelijken. Ik heb niet veel kennis van de nederhiphop, maar ik weet wel dat het begon als imitatie van Amerikaanse rappers. Probeer maar eens Moordenaar van de Osdorp Posse, waarin de woorden “wat de neuk” en “moederneukende” langskomen. Gelukkig evolueerden de rapteksten en kregen de nummers meer en meer een eigen kleur. Zeg wat je wilt over De Jeugd Van Tegenwoordig, zij zorgden wel voor “watskeburt” en “doekoe” in het hedendaagse taalgebruik. Andere bijdragen komen volgens het onderzoek nog van Ali B, Sef en The Opposites. Misschien kunnen we wel concluderen dat deze rappers een veel groter vocabulaire hebben dan hun voorgangers.

Het is dus een gemiste kans, dit onderzoek. Ik zou bijna willen zeggen, dit kan beter. Laten we met zijn allen eens Philip Huff gaan lezen en flink veel Nederlandse hiphop luisteren. Ik ben benieuwd wat er dan uit gaat komen.


Afbeelding is afkomstig uit het onderzoek.


Meer blogs van Zadok lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *