Naar de inhoud springen

Vuurwerk

De laatste weken van 2014 tikken voorbij. Nu alleen nog de Kerstdagen overleven en dan kunnen we met zijn allen proosten op een gezond 2015. De appelflappen en oliebollen worden verorberd, meer champagneglazen ontkurkt en iedereen omhelst elkaar alsof ze de beste vrienden zijn. En we gaan weer vuurwerk afsteken. Als ik mag afgaan op de berichten, zou dit wel eens de laatste keer kunnen zijn dat we dit explosieve ritueel mogen uitvoeren. In onze achtertuin dan.

Discussie

Iedereen maakte zich zo druk over Sinterklaas, Zwarte Piet, de economische crisis en de toenemende spanningen met Rusland, dat een niet onbelangrijk thema nogal onder de radar vloog: vuurwerk. Omdat elk jaar nog steeds de nodige slachtoffers vallen dankzij de vuurpijlen, rotjes en ander knallend en piepend gevaar, heerst steeds meer de gedachte dat vuurwerk afsteken niet meer particulier mag gebeuren. Het alternatief (dat op zich niet nieuw is): een jaarlijks evenement organiseren waar men veilig kan toekijken hoe het oude jaar met veel bombast wordt afgesloten.

Er zitten zeker voordelen aan. Als ik terugkijk op mijn eigen ervaringen met vuurwerk, kan ik gerust zeggen dat ik het niet altijd even prettig vond. En naar mijn idee is het alleen maar harder en intenser geworden. Vuurwerk is kleurrijker, sneller en spectaculairder dan voorheen en als ik me met oud en nieuw buiten begeef, hou ik zo langzaamaan mijn hart vast voor wat mij te wachten staat. Was het vroeger gewoon veel geknal, tegenwoordig waan ik mij in een psychedelische jungle waarin de mafste zaken voorbijkomen. Als we het particuliere gebruik van vuurwerk verbieden, kunnen we in ieder geval weer veilig over straat.

Aan de andere kant is dit idee onmogelijk uit te voeren. Hoe zorg je er in godsnaam voor dat niemand vuurwerk in huis heeft? Bovendien bevordert het alleen maar de illegale handel en dan zijn we nog verder van huis.

Dit wil overigens niet zeggen dat ik tegen het idee van publiekelijke vuurwerkevenementen ben, integendeel. Misschien, als men dit soort evenementen bezoekt, dat dan vanzelf het besef doordringt dat dit toch een beter alternatief is voor hoe het nu is. Al zal je nog steeds wel op nodige tegenstand stuiten. Van bepaalde rituelen moet je nu eenmaal afblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *