Naar de inhoud springen

Vlees

Door: Zadok Samson

Ik ben een vleeseter. Altijd al geweest. En ik ben niet de enige. De mens is van nature een liefhebber van vlees. Als we kijken naar de vroegste geschiedenis, zien we dat de mens zich toen al tegoed deed aan verschillende dieren. Terecht: we krijgen hierdoor de nodige voedingsstoffen binnen zodat we gezond blijven.

Tegenover de verstokte vleeseter staat de vegetariër. Deze is van mening dat we geen dieren zouden moeten eten. Of dat op zijn minst de omstandigheden voor fokdieren zo diervriendelijk mogelijk moeten zijn. Persoonlijk heb ik mij hier nooit veel van aangetrokken en eet ik zonder veel schuldgevoelens nog altijd ham, kipfilet en andere soorten vlees.

Van de week ging er een filmpje rond op Facebook. Het ging om undercoverbeelden die gemaakt waren in een Belgisch slachthuis. Ik vermoedde weer eens een moralistische vingerzwaai van de linkerkant. Omdat er bovendien teksten bij werden geschreven als “stop met het eten van vlees”, besloot ik er geen aandacht aan te schenken. Ik bepaal nog altijd zelf wat ik eet en niet eet. Alleen was Facebook niet de enige die belangstelling toonde voor de beelden. Het haalde verdorie de tv. En eerlijk is eerlijk, wat ik zag was niet mals. Ik raad dierenliefhebbers met klem af te gaan kijken, want dit was buitengewoon gruwelijk.

Ik zal mij niet snel bekeren tot het leven van een vegetariër en koop nog altijd zonder schuldgevoel mijn vlees in de winkel. Vlees hoort erbij en ik vind absoluut niet dat we met z’n allen moeten stoppen met het eten ervan. Maar dieren zouden nooit zo behandeld mogen worden. Vroeger gingen we misschien ons eten met speren te lijf, tegenwoordig zijn wij een stuk beschaafder. Of het nu in een slachthuis of in de dierentuin is, dieren hebben ook rechten. Ik heb voor de Partij voor de Dieren gestemd en ik heb ook de petitie getekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *