Naar de inhoud springen

Vijftig

Door: Zadok Samson

Nog een paar dagen en we kunnen weer genieten van Koningsdag. De jongsten onder ons gaan vrolijk de straat op om spulletjes te kopen of verkopen, de “oudere jongeren” duiken de kroegen in. Dit jaar is Koningsdag echter extra bijzonder: de Koning wordt maar liefst vijftig jaar. En dat betekent natuurlijk dat Abraham langskomt.

Ik heb Abraham vaak gezien bij kennissen en vrienden. Een pop op een stoel, helemaal aangekleed, geplaatst in de voortuin. Soms is men nog even wat creatiever en wordt ook de naam van de jarige erbij gezet. Of heeft de pop een masker met daarop het gezicht van de jarige. Dat de pop hierdoor ook iets griezeligs krijgt, laten we even terzijde.

Ik vraag mij af hoe dit bij onze Willem-Alexander geregeld zal worden. Het paleis is natuurlijk aan de grote kant, het is wat lullig zo’n pop in de voortuin te zetten. Komen er twee nieuwsgierige bezoekers langs die door het hek kijken, twee van die besjes die alles van het Koningshuis hebben bijgehouden: “Zeg, zie jij dat ook?” “Wat?” “Nou, daar, in de verte!” “Geen idee.” “Volgens mij is dat een… pop.” “Nu je het zegt, dat zou best kunnen!” Nee, Willem-Alexander verdient iets groters. Ik stel voor dat we met zijn allen een enorme Abraham in elkaar knutselen. Eentje die ook zoveel mogelijk de Koning representeert.

Koning Abraham

Dit brengt wel wat logistieke problemen met zich mee (zie maar even op het terrein te komen van Soestdijk), dus misschien is het handiger om het anders aan te pakken. Elke provincie in Nederland stelt nog even snel groepen samen die elk een Abraham voor de Koning maken. Een onafhankelijke jury – bestaande uit moi – kiest de beste uit en zal die onder de aandacht brengen met #koningabraham. Laten we op die manier met zijn allen op feestelijke wijze vieren dat onze eigen Koning alweer een halve eeuw over de aardkloot rondloopt. Inzendingen kunnen gestuurd worden naar zadsam@live.nl.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *