Naar de inhoud springen

Tentamens en muizenissen

Het is weer zover: de tentamens staan voor de deur om de kennis van de studenten te testen. Zelf heb ik er altijd een hekel aan gehad. Proefwerken, S.O.’s, examens, tentamens, of het nu op papier was of op de computer, altijd overheerste weer dat gevoel van opluchting als het achter de rug was. En dat gold al helemaal na mijn allerlaatste tentamen. Eentje om niet meer te vergeten.

We kregen het college in een scheikundezaal (hartstikke logisch als je Literatuurwetenschap studeert met Engelse Letterkunde) en het afsluitende tentamen zou hier eveneens worden gehouden. Iedereen zat achter de tafeltjes, gebogen over de stukken papier. Het enige geluid kwam van krassende pennen of potloden, en van het geritsel van boterhamzakjes en krakende plastic flesjes met water. Ik was halverwege de vragen en omdat het goed ging zat ik snel en geconcentreerd te schrijven.

Muis

De gil was kort maar krachtig genoeg om iedereen te doen opkijken. Ik hoorde wat gemompel, waarop een nieuwe gil klonk. Toen zag ik het. Snel, maar het was duidelijk: een muis. Ineens stond dat beestje vlakbij mijn tafeltje en keek het nerveus om zich heen. Ik heb wel eens een muis gezien, maar nog nooit tijdens een tentamen. De muis snuffelde nu ook, waarschijnlijk op zoek naar voedsel. Ieders oog was op dit ongewenste knaagdier gericht, in mijn richting dus. Helpt het ook als je tegen een muis “kssjt” roept?

Voor ik iets kon doen schoot de muis weg, precies een tel later landde op die plek met een flinke klap een dik boek, waarop iedereen uit de hypnose werd gebracht. Een studente kwam met een rood hoofd naar me toe, mompelde nog “sorry”, raapte het boek op en ging weer zitten. De rest van het tentamen verliep vrij rustig.

Op de gang zag ik hem weer. Hij stond in een hoekje en staarde naar me met zijn kraaloogjes. Het moment duurde een paar seconden, daarna was hij weer weg. Toen ik naar buiten liep, hoorde ik vaag weer een gil uit een ander lokaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *