Naar de inhoud springen

Taaltovenaar

2016 is geen goed jaar voor muzikanten. 2015 was dat trouwens ook niet. Zo verloren we vorig jaar bijvoorbeeld Scott Weiland en Lemmy Kilmister, begin dit jaar David Bowie, en nu dan de plotselinge dood van Prince. Dit jaar staat echter nog in het teken van een andere beroemdheid: William Shakespeare. In 2016 is het 400 jaar geleden dat de beroemdste toneelschrijver die we hebben gekend kwam te overlijden.

Shakespeare heeft een grootse impact gehad op de cultuur en de manier waarop we naar literatuur kijken. Hij introduceerde ons iconische personages als Hamlet, Romeo en Julia, MacBeth, Koning Lear … Hij voorzag ze van psychologische diepte en wist als geen ander complexe verhaallijnen dusdanig met elkaar te verweven dat een rijk gedetailleerde wereld ontstond. Om nog maar te zwijgen over hoe hij de taal gebruikte. Tegenwoordig kan het gedragen overkomen – en eerlijk gezegd ben ik er zelf nooit een fan van geweest, maar wie verder kijkt dan de gezwollenheid zal beseffen dat Shakespeare als geen ander met taal en klank wist te spelen.

Engelse Letterkunde

De eerste keer dat ik zelf met Shakespeare te maken kreeg, was tijdens mijn studie. Naast Literatuurwetenschap studeerde ik Engelse Letterkunde. Colleges over Shakespeare volgen is net zoals weten wie Orson Welles en Francis Ford Coppola zijn als je film studeert; je ontkomt er simpelweg niet aan. Om het nog een stapje verder te brengen, was er de optie om naar Stratford te reizen, het geboortedorp van Shakespeare. Een prachtige plaats waar ik de Royal Shakespeare Company heb zien optreden met King Lear en Anthony & Cleopatra, en in een openluchttheater MacBeth mocht bewonderen.

Ik kreeg niet alles mee omdat het oude Engels voor mij lastig te volgen blijft, maar ik hoorde wel hoe het ritme en de klank van de tekst perfect bij elkaar kwamen. Natuurlijk ligt het er nog altijd aan hoe de cast is geregisseerd en hoe de acteurs en actrices de teksten uitspreken, toch voelde ik hoe de tekst zelf al alles op een bepaalde wijze stuurde. Als dat na 400 jaar nog steeds het geval is, ben je inderdaad een taaltovenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *