Naar de inhoud springen

Studie

Door: Zadok Samson

In 2008 begon ik met mijn studie Literatuurwetenschap aan de VU. Niet omdat ik wist wat ik wilde doen, maar omdat deze studie het best aansloot bij mijn interesses. Lezen. Schrijven. Boeken. Als extraatje liep ik nog stage bij De Arbeiderspers en kreeg zo een kijkje achter de literaire schermen. Het was voor mij in eerste instantie iets waar mijn passie lag, maar het was geen nuttige studie waarvan ik zeker wist dat ik er iets aan zou hebben.

Ik ben tot nu toe toch best goed terechtgekomen. Ik heb de nodige hobbels moeten overwinnen, maar ik ben beloond met goed werk, een dak boven mijn hoofd (het dak van mijn ouders, een dak is een dak) en een mooie studie-ervaring. Mijn diploma heeft daar eigenlijk weinig aan bijgedragen, maar als ik de keuze had zou ik het zo weer doen. Er is niets anders waar ik mij net zo goed bij zou voelen.

Er is nu een discussie gaande over praktijkopleidingen waarbij vraagtekens worden gesteld, omdat je daar simpelweg geen baan in kunt vinden. Denk aan opleidingen richting het schrijversschap. Ik wil absoluut niet beweren dat literatuurwetenschappers geen baan kunnen vinden, maar hé, het is ook niet makkelijk. En kiezen voor een opleiding waarbij de baangarantie bijzonder laag is in de huidige economische situatie, is niet handig. De overheid wil zoiets natuurlijk niet aanmoedigen.

Is het niet handiger om dergelijke studies niet af te schaffen, maar simpelweg onafhankelijk te maken? Dit zorgt ervoor, weet ik uit ervaring, dat een schifting wordt gemaakt tussen potentiële artiesten die er alles voor over hebben dit pad te bewandelen, en degene die toch maar besluiten voor iets anders te gaan. Zo maak je de drempel hoger. En van de artiesten die eruit voortkomen weet je tenminste zeker dat ze honderd procent gemotiveerd zijn.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *