Naar de inhoud springen

Straattegels

Door: Zadok Samson

Een collega wees mij op een artikel in De Verdieping, een apart deel van de Trouw, van 9 maart. Onderwerp: moslimhaat. Hoe wij onze angst en haat jegens moslims het internet opgooien. Om dit stuk kracht bij te zetten had de redactie besloten illustraties bij te voegen. Straattegels om precies te zijn, met daarop teksten die op het internet ronddwalen. Dat er nog meer moskeeën de brand in mogen. En dan nog iets met branden in de oven en aan het gas.

Dit is niet nieuw. Onze houding naar moslims is al sinds 2001 behoorlijk vijandig. Het waren immers extremistische moslims die twee vliegtuigen in de Twin Towers boorden en zorgden voor een heuse “War on Terrorism”. Politici hebben er hun paradepaardje van gemaakt. Donald Trump en Geert Wilders blijven roepen hoe schadelijk en gewelddadig de islam is en bezweren alle moslims het land uit te zetten. Het publiek laat zich intussen op de kast jagen en gaat er gretig in mee

Natuurlijk is dit zorgwekkend, maar wat ik al aangaf, het is niet nieuw. De teksten die worden geschreven doen denken aan een periode voor 2001. In de jaren veertig van de vorige eeuw richtten we onze onderbuikgevoelens op de Joden, die vervolgens met miljoenen de gasdouches in werden gedreven. En de Joden werden dan niet gezien als terroristen, maar toch niet alle moslims zijn lang bebaarde godsdienstwaanzinnigen?

Ik heb vaak gehoord dat we moeten leren van de geschiedenis. Zijn we dan echt zó achterlijk dat we alsnog dreigen de geschiedenis te herhalen? Zijn we echt zó blind dat we niet beseffen dat we bezig te zijn om een Derde Wereldoorlog te beginnen?

Ik zou kunnen eindigen met “laten we dit alsjeblieft niet doen”. Maar misschien hebben we nog wel een lesje nodig. Ik hou verder mijn mond.


Eerdere blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *