Naar de inhoud springen

Staking

75 jaar geleden vond de Februaristaking plaats. Een belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis, al is het maar omdat het overal wordt herdacht. Op de middelbare school kwam dit onderwerp uitgebreid ter sprake, maar ik moest mijn geheugen een flinke opfrisbeurt geven om te weten waar het ook alweer over ging. De site van Comité Herdenking Februaristaking geeft beknopt de informatie: een algehele werkstaking uit protest tegen de Jodenvervolging. Het begon in Amsterdam en spreidde uit naar onder meer Zaanstad en Utrecht.

Ik heb het al eerder gehad over de Tweede Wereldoorlog en hoe de generaties na ons minder van deze gruwelijke mijlpaal in de wereldgeschiedenis zullen meekrijgen. Ik vond het wel meevallen, al is het maar omdat we, decennia na de oorlog, nog steeds de slachtoffers ervan herdenken. Maar als ikzelf niet eens meer weet dat de Februaristaking te maken had met de Jodenvervolging, wat voor teken is dat dan?

Een drama is het natuurlijk ook weer niet. Elk jaar ben ik nog altijd één minuut stil tijdens de herdenking en nog altijd krijg ik kippenvel van de beelden op de Dam. Maar waarom weet ik wel wanneer het tijd wordt om te gedenken en is iets als de Februaristaking naar de achtergrond van mijn geheugen geduwd? Staat zoiets dan toch ook te gebeuren met de herdenking? Ik heb het erover gehad dat de generaties na ons andere dingen gaan meemaken die weer voor hen relevant zijn. Maar andere oorlogen die in het verleden hebben plaatsgevonden, zoals de Tachtigjarige Oorlog, die hebben we onthouden. Wat nou als alsnog gaat blijken dat de Tweede Wereldoorlog bedolven gaat worden onder andere gruwelijkheden, dat we de lessen die we hieruit hebben getrokken gaan vergeten?

Ik weet in ieder geval wat ik volgend jaar ga doen: als het februari 2017 is zal ik een minuut vrijmaken om de Februaristaking te herdenken. En hopen dat we nog lang zullen denken aan een dieptepunt in de wereldhistorie.


Bron afbeelding: verzetsmuseum.org.


‘Staking’ is de meest recente blog van Zadok. Zijn eerdere blog lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *