Naar de inhoud springen

Seks

Op de avond voor ik naar Pinkpop ga wil ik nog even de albums van Muse die ik in bezit heb op een USB-stick zetten. Dan kunnen mijn vriend en ik in de auto naar de nummers luisteren en ons zo alvast instellen op een optreden dat spectaculair gaat worden. De nieuwe U2, heb ik ooit opgevangen. Maar dan wel diverser in hun muziek.

De cd’s worden één voor één op de harde schijf van mijn computer gezet. Intussen besluit ik de duistere krochten van YouTube eens te verkennen. Op zulke momenten heb ik de behoefte naar artiesten te luisteren die universeel worden afgemaakt door muziekliefhebbers en omarmd door miljoenen tienermeisjes. In mijn bescheiden mening kun je iets pas afkraken als je weet waar je het over hebt. Vandaar dat ik me al gewaagd heb aan Justin Bieber, Selena Gomez en Miley Cyrus. Ik vind het nog steeds niks. Eens zien, wie heb ik nog niet gehad… Dan schiet me een naam te binnen: Ariana Grande. Ik tik haar naam in en klik op de eerste de beste clip. Love you harder, Ft. The Weeknd.

Grande, kroelend in schaarse kleding en getooid met een haarband met daarop twee kattenoortjes zingt: “Tell me something I need to know/Then take my breath and never let it go/If you just let me invade your space/I’ll take the pleasure, take it with the pain.” En dan The Weeknd: “And if in the moment you bite your lip/When I get you moaning you know it’s real/Can you feel the pressure between your hips?/I’ll make it feel like the first time”.

Wat betreft videoclips ben ik echt wel wat gewend. En vergeet niet dat iemand als Cyrus aan een sloophamer likt en poedelnaakt op een sloophamer zwaait. Maar wat Grande doet is wel heel erg… intens.

Seks is er altijd geweest

Seksuele thema’s in liedjes gaan al decennia terug. Denk aan bijvoorbeeld The Red Hot Chili Peppers met hun werk uit de jaren tachtig en negentig. Of het meer sensuele Sexual Healing van Marvin Gay uit 1982. Om nog maar te zwijgen over James Brown’s Sexmachine uit 1970. De ene gaat wat implicieter om met het thema dan de ander, maar het is er bijna altijd al geweest.

Opvallend is dat de artiesten die erover zingen steeds jonger lijken te worden. Wat denken ze ermee over te brengen op hun publiek? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen? Als je emotionele pijn ervaart, ga dan met je blote kont op een sloopbal zitten en zwaai heen en weer? Ook voor de jongens is een lastige taak weggelegd: “I’ll make it feel like the first time”. Verder no pressure boys!

YouTube heeft nog meer clips ter suggestie aangeboden, ik hoef niet te weten wat Grande nog meer voor mij in petto heeft. Ik zet de albums van Muse over op de stick en sluit af.


Codex Historiae adverteer button

Een reactie

  1. Ja, het wordt steeds eerder met de paplepel ingegoten dat seks verkoopt en normaal is op jonge leeftijd, Benieuwd waar we eindigen, blote baby’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *