Naar de inhoud springen

Rickman

Internet ontplofte nadat bekend werd dat ‘s werelds meest flamboyante rocker de strijd met kanker had verloren: op 69-jarige leeftijd overleed begin dit jaar David Bowie. Zo’n overlijden domineert natuurlijk het nieuws, waardoor andere berichten ondergesneeuwd raken. Helaas gold dat eveneens voor het bericht van het overlijden van een ander bekend persoon: Alan Rickman.

Hij mocht dan op een ander niveau van bekendheid zitten, dit was toch de man die Severus Snape gestalte gaf in de Harry Potter-films en tegenover Bruce Willis stond als de slechterik in de eerste Die Hard. Om zijn meer luchtige rol in Love Actually niet te vergeten. En dit maakt één ding wel duidelijk: Rickman was een kameleon als hij voor de camera stond. Daarom alleen al verdient hij wat meer aandacht.

Hij begon in het theater en kreeg wat rollen in televisieproducties voor hij echt bekend werd met zijn rol in de Harry Potter-films. Op prachtige wijze wist hij het complexe personage Severus Snape neer te zetten, een man die aanvankelijk vol lijkt te zitten met duistere motieven, maar dan ook een nobele kant blijkt te hebben. Hij scheen op de set een prettig persoon te zijn om mee samen te werken en Daniel Radcliffe heeft aangegeven dat Rickman een ware steun en toeverlaat was. Ook in de jaren na Harry Potter, toen Radcliffe op de planken stond, kwam Rickman regelmatig diens voorstellingen bijwonen.

Bescheiden

En misschien is ook dat de reden dat Rickmans dood minder aandacht kreeg dan die van Bowie. Bowie was een briljant muzikant, bescheidenheid stond niet in zijn woordenboek. Ik doel daarmee op zijn presentatie: over de top, theatraal, op het hysterische af. Altijd de aandacht willen hebben en die ook krijgen, steeds weer het middelpunt opeisen. Rickman kwam op mij in zijn films over als een rustige, bescheiden man. Ja, op het scherm zoog hij de aandacht naar zich toe, maar tegelijk wist hij op te gaan met de rest van de personages. Bowie probeerde tot op het laatst de controle op te eisen, en bracht nog een album uit voor zijn dood. Rickman liet het gebeuren en in tegenstelling tot Bowie heeft hij niet op het laatst met vuurwerk afscheid genomen. En dat paste ook bij hem. Ik stel alleen wel voor om een flinke filmmarathon te houden met Rickmanfilms, zodat wij hem toch nog even kunnen eren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *