Naar de inhoud springen

Reclame

Door Zadok Samson

Een tijd geleden zag ik een reclameposter bij een tramhalte hangen van SuitSupply: twee mannen in een innige omhelzing. Een poster met daarop een man en een vrouw die zoenen is normaal, twee zoenende vrouwen is twee duimen omhoog, maar twee zoenende mannen is nog altijd opvallend. Zo opvallend dat er flyers werden verspreid met als doel deze reclame te verbieden. Ook zijn er bushokjes vernield als protest tegen dit beeld.

Kinderen krijgen een genderneutrale opvoeding, de geschiedenis wordt meer bekeken vanuit feministisch perspectief en dankzij #MeToo komen mannen steeds minder makkelijk weg met seksueel onacceptabel gedrag. Ik zou zeggen dat de mens een stapje verder aan het komen is. We kijken immers steeds meer langs de geaardheid en sekse heen en steeds meer naar de persoon zelf. En toch worden bij twee zoenende mannen nog steeds de hooivorken van stal gehaald en roept men moord en brand. Dit is toch tegennatuurlijk en een slecht voorbeeld voor onze kinderen!

Ik vond het door de suggestieve ondertoon een opvallende reclame en ik prijs de bedenkers omdat dit beeld zulke heftige reacties oproept. Het laat maar weer zien hoe tolerant we echt zijn. We roepen wel dat Nederland het land is waar iedereen als zichzelf kan rondlopen en iedereen welkom is, op deze manier wordt ons tolerantiebegrip weer eens keihard onderuit gehaald. Dat er recentelijk weer homoseksuele mannen in elkaar zijn geslagen bevestigt de hypocrisie.

Natuurlijk mag iedereen zijn eigen idee├źn hebben over het leven. Als je het ergens niet mee eens bent, prima. Dat kan. Ik ben het ook lang niet met alles eens. Dit is nog geen reden om vandalisme te plegen, haatboodschappen te verspreiden of mensen in elkaar te trappen. Laten we eens proberen om echt dat ene stapje vooruit te maken.


Foto: Beroemde Times Square-zoen, door Victor Jorgensen (1945).


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *