Naar de inhoud springen

Prestatiemaatschappij

De basisscholen, de middelbare scholen en de scholen voor “grote mensen”, ofwel de universiteiten; ze zijn allemaal weer begonnen. Ik ben nu zo’n drie jaar geleden afgestudeerd aan de VU. Ik koester voornamelijk goeie herinneringen aan de introductieweek, waarin ik met een groepje mocht genieten van cafés, de campus, theatervoorstellingen en een heuse hypnoseshow in Paradiso. Het laatste waar ik wel aan dacht was mijn toekomst. Hoe ik geld zou gaan verdienen. Ik had mijn studie, Literatuurwetenschap, gekozen omdat het perfect paste bij mijn interesses, niet om het grote geld te gaan verdienen.

Tegenwoordig is dit niet meer afdoende. Gelukkig zijn met je studie, bedoel ik, je hart volgen. Gelukkig zijn mag best nog wel, maar nu word je vooral geacht met bewijzen te komen dat je geniaal bent: hoge cijfers halen en gecompliceerde proefschriften afleveren bijvoorbeeld. Je hoort met je smoel in de kranten en op social media te staan en onderzoek te doen dat baanbrekende resultaten oplevert voor de mensheid. Goed, misschien dat dat laatste met name van toepassing is op studenten die medicijnen studeren; mijn punt is dat we heel erg in een prestatiemaatschappij leven. Als je niet al voor je 26e iets van wezenlijk belang hebt gedaan, dan hoor je er niet bij.

Niemand is ooit doodgegaan van hard werken en er is ook helemaal niks mis met wat ambitie. Alleen, of we dit nou leuk vinden of niet, er zijn ook nog mensen die op hun 26e nog niet goed weten wat ze willen doen. Jongeren die een heel gewoon baantje hebben, misschien wat reizen, nog moeten ontdekken wie ze zijn.

Misschien dat we de druk enigszins kunnen verlichten? Dat het niet uitmaakt dat je eerste fantastische prestatie “pas” op je 30e is? Of, God verhoede het, dat het krijgen van je Bachelor- of Mastergraad die ene prestatie is? Laten we gewoon eens wat rustiger aan doen met zijn allen. Wie weet wat voor geweldige prestaties daaruit voortvloeien.


Eerder schreef onze hoofdredacteur Berith een column over de rol van succes in de maatschappij.


Bron afbeelding: Fredericus Hendrikus van Leent, Toen en nu. Gebrs. Koster, Amsterdam 1901

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *