Naar de inhoud springen

Positief blauw

Van mijn ouders heb ik meegekregen respect te hebben voor autoriteiten. Dat klinkt erg formeel, toch is het zo. Je hebt een groep, er staat iemand aan het hoofd van deze groep en die is verantwoordelijk voor de beslissingen die worden genomen. Ik heb daar nooit vraagtekens bij gezet. Tot ik mij op de middelbare school afvroeg waarom we eigenlijk naar de docenten luisteren en – tot op zekere hoogte – doen wat zij zeggen? Toen ik dit aan mijn vader vroeg, zei hij dat dit chaos tegengaat. En als wij ergens niet van houden, dan is het wel chaos.

Niet alleen in de klaslokalen, ook in de buitenwereld proberen we de chaos zo goed mogelijk te weren. Natuurlijk lukt dit lang niet altijd, maar omdat we zo op orde zijn gesteld, hebben we er toch een oplossing voor kunnen vinden. Ze lopen in overwegend blauwkleurige uniformen, dragen een pet, een wapenstok, iets van pepperspray en wellicht nog een dienstwapen. De politie. To serve and protect. Ze zijn niet altijd perfect en maken wel eens fouten, maar hé, iemand moet het werk doen.

Nu is het zo dat ik een trend bespeur: het respect voor de politie lijkt minder vanzelfsprekend te zijn. Dit is van alle tijden het geval, denk aan nummers als Kut agent van Ogri Ai (hoe “humoristisch” dit ook bedoeld moge zijn), ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat het de laatste tijd meer dan normaal is. Dankzij social media grijpt men gretig de kans aan om alles, maar dan ook alles online te gooien en te roepen: “Zie je nou wel dat de politie niet deugt!” Gretig worden posts geplaatst waarin uitgebreid het discriminerende gedrag van de politie wordt beschreven, filmpjes komen voorbij die aantonen wat voor muggenzifters ze zijn, dat ze hun werk niet goed doen, en ga zo maar door.

” Laten we eens wat meer positiefs op het web plaatsen over de politie. “

Ik was dan ook erg blij toen ik op Facebook een stukje voorbij zag komen van een agent die beschrijft wat hij allemaal doet in het dagelijks leven en wat voor impact dat op hem heeft. Dat heeft me op een idee gebracht. Ik heb geen idee hoeveel lezers er met deze blog worden bereikt, maar het is de moeite van het proberen waard: laten we eens wat meer positiefs op het web plaatsen over de politie. Om te laten zien dat er naast alle negatieve berichten ook positieve berichten zijn. Misschien dat er dan weer wat respect terugkomt. Ik ben benieuwd.


Adverteren in CODEX Historiae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *