Naar de inhoud springen

Politieke date

Door: Zadok Samson

De verkiezingen komen er weer aan. Het volk mag helemaal democratisch kiezen wie het voortouw gaat nemen in de Tweede Kamer en nu het populisme heeft gewonnen in Amerika – hoewel ik mij afvraag of Donald Trump überhaupt de eerste helft van 2017 gaat volmaken – zijn er natuurlijk zorgen dat dit ook elders gebeurt. Zoals in Nederland. Want wie wil nou dat we gerepresenteerd worden door een blonde man met Limburgs accent wiens slogan “minder, minder, minder” is? En dus vecht elke partij voor de stemmen en wordt het steeds onduidelijker wie onze stem nog waardig is.

Nu had ik het hierover met een goede vriend van me op een verjaardag en hij kwam met een briljant plan: politiek speeddaten. Je gaat met een politicus aan tafel zitten en hij of zij heeft maximaal drie minuten om je ervan te overtuigen op hem of haar te stemmen. Aan het eind van de avond heb je nog even de tijd voor een bezinkmomentje en dan is het tijd het vakje te kleuren en het stembiljet in de stembus te gooien.

Ik vind dit een prima alternatief voor het huidige kiessysteem. Immers, we hebben nu geleerd dat er sprake kan zijn van ongeldige stemmen (Oekraïne-referendum) of dat er gefraudeerd kan worden (Amerika). Met het systeem van de speeddate heb je bovendien persoonlijk contact met de mensen. Misschien dat we nog een vragenrondje kunnen doen om de avond af te sluiten, al is het maar om eventuele twijfels weg te nemen.

Ik stel voor dat we deze nieuwe vorm van stemmen vanaf volgend jaar laten ingaan. Natuurlijk moet het evenement worden afgesloten met een grote borrel. Als iets de mensen wel broederlijk stemt, is het wel alcohol. Wat karaoke erbij zou ook wel leuk zijn, waarbij klassiekers gekozen kunnen worden als Rage Against The Machine en American Idiot.


Meer blogs van Zadok lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *