Naar de inhoud springen

Politieke arena

Door: Zadok Samson

Van de week zat een groep jonge moeders bij Jeroen Pauw aan tafel. Ze mochten met een arts over de kindervaccinatiekwestie discussiëren. Als ik de verhalen mag geloven werd dit vooral een verbaal worstelen, zonder overtuigende winnaars. Heerlijke cocktail op een doordeweekse tv-avond. Natuurlijk stonden social media een dag later vol van berichten van de voor- en tegenstanders.

Nog even afgezien van de vraag wie gelijk heeft, of de jonge moeders nou zeikwijven waren, of dat de arts de duivel in eigen persoon was, is deze kwestie voor mij tekenend met betrekking tot links en rechts. Aan het ene uiterste vinden we de vingerzwaaiende moraalridders, aan het andere uiterste de brullende racisten. De één zal wel even uitleggen wat we wel en niet mogen doen, de ander roept hoeveel tradities er vernietigd worden. Moet volgens de ene kant Zwarte Piet worden afgeschaft en straatnaamborden van schurken als Michiel de Ruyter verwijderd; de ander voelt dat zijn cultuur en land worden afgepakt.

Normaal gesproken sta ik aan de zijlijn. Niks leukers dan twee extreme kampen met elkaar te zien bekvechten. Alleen merk ik dat ik het beu ben. Ik ben klaar met de oproepen tot petities. Ik ben het spuugzat dat ik toch écht dat stuk moet lezen waarin ‘de waarheid’ wordt verkondigd over ons verziekte politieke systeem. En die zogenaamde hatecrimes zijn helemaal gestoord. Hoe haal je het in je hoofd een speeltuin te bekladden met hakenkruizen?

Ik stel voor dat we eens op de resetknop drukken. Links en rechts in een arena, ieder krijgt een wapen naar keuze. Of, nog beter, een ouderwets handgemeen. Laat iedereen maar de woede eruit knokken. Laten we in godsnaam eens flink stoom afblazen. Een goed, intensief gevecht. En achteraf alles weer eens even opnieuw bekijken. Wie weet dat we het dan ook normaal over vaccinaties kunnen hebben.


NB. De mening van Zadok komt niet per se overeen met de mening van de redactie.

Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *