Naar de inhoud springen

Pinksterconcert

Door: Zadok Samson

Sinds 2012 ga ik regelmatig naar Pinkpop. Hoeveel dagen ik ga, hangt af van de line-up. Dit jaar bijvoorbeeld heb ik niet zo heel erg de behoefte om artiesten als Justin Bieber of Guus Meeuwis te zien en gaat mijn belangstelling meer uit naar System Of A Down. Pinkpop valt zoals (bijna) elk jaar getrouw in het Pinksterweekend. Gaan andere mensen vakantie vieren, ergens op een terrasje zitten of naar de kerk, ik ga uit mijn dak op snoeiharde gitaarrock.

Ik heb er nooit eerder echt over nagedacht waarom Pinkpop steeds op Pinksteren wordt georganiseerd. Ik heb überhaupt nooit echt over de betekenis van Pinksteren nagedacht. Alleen dat het zoveel dagen na Hemelvaart en Pasen komt. Na een korte speurtocht stuitte ik op de feiten: dat het te maken maken heeft met het neerdalen van de Heilige Geest (één van de Allerheiligste Drie-Eenheid), en het begin markeert van de christelijke kerk.

Voor zover ik weet, is er niks christelijks aan Pinkpop en heeft het absoluut niks te maken met religie. Er hebben bands opgetreden als Linkin’ Park en The Rolling Stones. Misschien dat ik iets over het hoofd zie, maar wat hebben zij te maken met de Heilige Geest? Om nog maar te zwijgen over de vele plastic bekertjes bier die tijdens het festival worden genuttigd en de pillen die als snoepjes worden geslikt. Hoe rood zullen Zijn oortjes worden als Hij op de camping uitvindt wat er ’s nachts in de tenten gebeurt?

Maar je kan het natuurlijk ook vanuit een andere kant bekijken. Misschien geniet de Heilige Geest er wel van dat zoveel mensen zich hebben verzameld om elkaars liefde voor muziek te delen. Wedden dat hij stiekem blij is dat er in ieder geval op één plekje op aarde nog vrede heerst? Als ik op het terrein geniet van een biertje, zal ik hoe dan ook eventjes aan hem denken en mijn bekertje heffen.


Afbeelding: Uitstorting van de Heilige Geest, atelier van Bernard Picart, 1717.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *