Naar de inhoud springen

Parijs, Parijs

Ik ben niet van de actualiteiten. Berith van Pelt, hoofdredactrice van CODEX Historiae, mailt mij dan ook elke keer een lijstje van onderwerpen waar ik over zou kunnen schrijven. Ik wist waar ik het deze keer over wilde hebben: Sinterklaas. Er is genoeg discussiestof om nogal wat blogs te vullen, dus dat moest wel goed komen.

Social media is ontploft. Ieders profielfoto heeft een tijdelijk filter met de vlag van Frankrijk. De wereld kijkt in afgrijzen toe. Stug over Sinterklaas gaan schrijven en Parijs negeren is net als het negeren van de olifant op de gang.

9/11

Het is voor mij begonnen op twaalf september. Ik werd opgehaald van brugklaskamp door mijn moeder en kreeg een naargeestig bericht te horen: twee vliegtuigen hadden zich in de Twin Towers geboord. Dit markeerde een gruwelijke mijlpaal in de wereldgeschiedenis, en hoewel er daarvoor al lang werd gestreden tegen terrorisme, was het nu officieel oorlog.

Nu zijn we veertien jaar verder en sleept de war on terror zich nog steeds voort. Er heeft zich een ongekende spanning opgebouwd. West en Oost staat tegenover elkaar. Europa versus de Moslims. De wereld tegen ISIS. De situatie is volkomen geëscaleerd en er wordt steeds meer gefluisterd over een Derde Wereldoorlog.

Als ik nu.nl lees, zie ik nog iets waar ik bang van word. De reacties op wat er is gebeurd in Parijs geven aan hoezeer we verzonken zijn geraakt in zwart-wit denken (als we überhaupt al anders hebben gedaan) en hoe verdeeld we zijn geworden. De één ziet een complottheorie om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen; een ander zegt dat dit onmogelijk door moslims kan zijn gedaan, want die doen zoiets niet; weer een ander roept dat de PVV hier al zo vaak voor heeft gewaarschuwd.

Een column of blog hoort een pointe te hebben. Een punchline. Iets. Bij dezen: laten we in godsnaam proberen het hoofd koel te houden. Wat er is gebeurd is inderdaad verschrikkelijk, maar laat dit ons niet nog meer verdelen. Geef Geert Wilders niet de kans om hem dit te laten gebruiken voor zijn politieke agenda. Juist op dit moment moeten we sterk zijn. De vijand zijn niet de vluchtelingen of de moslims. De vijand zijn de mensen die de kogels hebben afgevuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *