Naar de inhoud springen

Oud & Nieuw

Vorige jaren waren de straten bezaaid met afgebrande vuurpijlen en uit elkaar gespatte rotjes. Er gingen genoeg nieuwsberichten rond over de vele incidenten die zich hadden voorgedaan tijdens de jaarwisseling, variërend van vuurwerkslachtoffers tot uit de hand gelopen feestjes. Misschien dat ik niet goed heb opgelet (gebeurt wel vaker), maar het valt mij op dat het er dit jaar een stuk kalmer aan toe is gegaan.

Nu.nl ondersteunt deze gedachte: de jaarwisseling is opvallend rustig verlopen. Niet geheel probleemloos (ik heb iets voorbij zien komen over een jongen die overleed toen hij een vrouw wilde helpen), maar volgens de cijfers kwamen er minder ongelukken voor dan vorig jaar. En de straten zien er veel schoner uit dan afgelopen jaren. Ik weet dat het afgestoken vuurwerk dagenlang rond kon slingeren voordat het helemaal is verdwenen; nu lijkt het alsof er nauwelijks vuurwerk is afgestoken. Gebaseerd op vuurwerkenthousiastelingen bij mij in de straat klopt dat niet, maar toch… dit is wel erg schoon, zo vlak na de jaarwisseling. Het verminderd aantal incidenten is uiteraard een goed teken, toch geeft dit alles ook het gevoel van een anticlimax. En dat begon al op 31 december.

Opluchting

Want toen de klok twaalf uur sloeg, voelde het eerder alsof er een zucht van opluchting werd geslaakt. Alsof men, na een jaar vol met aanslagen, terroristen en angst voor deze twee prominente thema’s, in eerste instantie uitkeek naar het nieuwe jaar in plaats van naar het afsteken van vuurwerk. Een overspannen geraakte wereld die er de fut niet meer voor had helemaal los te gaan met de komst van 2016. Ik zeg niet dat iedereen thuis heeft gezeten, en er waren wel degelijk spectaculaire vuurwerkshows, ik kan me gewoon niet aan de indruk onttrekken dat het Oud en Nieuw van 2015 één van de matste jaarwisselingen is geweest die ik heb meegemaakt. Hopelijk gaan er in 2016 meer leuke dingen gebeuren en kan er dan weer goed geknald worden.

Een reactie

  1. Had dit gevoel inderdaad ook afgelopen oud en nieuw, het is gewoon een stuk rustiger verlopen, zou ook niet weten waar dit aan ligt. Helaas is 2016 ook niet helemaal perfect verlopen maar gaan we als nog knallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *