Naar de inhoud springen

Opnemen

Het eerste concert waar ik naartoe ging, jaren geleden, samen met mijn vader, was in Paradiso. Het betrof accordeonist Flaco Jiménez, de koning van de Tex-Mex muziek. Het was spectaculair. Niet alleen omdat de energie er vanaf spatte en de muzikanten – met name Jiménez zelf – er een vrolijke boel van maakten, maar ook omdat het publiek lekker meeging.

Een tijd geleden ging ik met een goede vriend van mij naar een concert van Radiohead in Ziggo Dome. Ik betrapte mezelf erop mijn mobieltje steeds tevoorschijn te halen. Niet om te bellen of berichten te versturen, maar om te filmen. De fragmenten heb ik nog steeds. In veel mindere kwaliteit, dat wel. En het is niks vergeleken met wat ik met mijn eigen ogen heb gezien. Of met mijn oren heb gehoord.

Trend

Het is een trend die vrijwel normaal is geworden: opnemen tijdens een concert. Het heeft op zich zijn voordelen. Zo zijn er artiesten die nu eenmaal nooit een live DVD hebben uitgebracht, voor de liefhebbers kan het prettig zijn om op YouTube fragmenten op te zoeken. Het is bovendien een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een concertticket.

Deze trend betekent ook dat het publiek meer bezig is met het vinden van een mooi shot dan dat ze genieten van de muziek. Kijk voor de grap eens naar een concert van Slipknot op YouTube. In plaats van een kolkende moshpit te vormen of volledig uit zijn dak te gaan, houdt het publiek mobiele telefoons vast om dit moment vereeuwigd te hebben. Terwijl Corey Taylor zijn stem kapot brult, is het publiek meer bezig met hun miniatuurschermpjes.

Toch hoeft het geen belemmering te zijn. Radiohead, nooit te beroerd om het experiment te omarmen, besloot ooit zijn publiek te vragen juist zoveel mogelijk op te nemen. Zijzelf hebben daarna, via deze fragmenten, een echte concertfilm samengesteld. Het is wat ruw, maar wel deskundig gemonteerd.

Het laatste concert dat ik heb bezocht, was die van The Afghan Whigs. In Paradiso. Met mijn vader. Bij de deur stond de aankondiging dat The Afghan Whigs houden van een goede concertervaring en dat ze graag willen dat de mobiele telefoons in de broekzakken blijven. Geen gefilm alstublieft. Eerlijk is eerlijk, ik kon met mijn grijns met moeite onderdrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *