Naar de inhoud springen

Ontmoeting

Door: Zadok Samson

Sinds het bericht van de historische ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump vraag ik mij af welke andere samenkomsten van dit kaliber in de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Ik kan mij nog herinneren dat onze Jan Peter Balkenende met trillende knietjes voor George Bush stond. Bush vroeg zich vlak voor het handen schudden nog af hoe die Hollandse kerel ook alweer heette. Oh, en we hebben nog de koning van rock ‘n rol, Elvis Presley, die de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon heeft ontmoet.

Maar vergeleken met Trump en Jong-un zijn dit voetnoten in de geschiedenis van ontmoetingen. Het saillante is dat ze elkaar al over en weer hebben beledigd. Zo verwees Trump naar Jong-uns gewicht en bleef Jong-un vrolijk doordreigen met zijn kernwapens. Op sociale media leek het eerder een wedstrijd van wie de grootste ballen had dan een intellectueel verbaal gevecht tussen twee leiders. En dan toch elkaar ontmoeten om afspraken te maken. Ach, het is beter dan het kinderachtige bekvechten.

Wat er precies is besproken blijft achter gesloten deuren. Als ik heel eerlijk ben vind ik dat ook niet het boeiendste deel. Wat mij fascineert is wat ná de bespreking is gebeurd. Ineens zijn de twee leiders de dikste vrienden. Op het nieuws werd aangekondigd dat Trump altijd naar Pyongyang kan komen, Jong-un is op zijn beurt zeer welkom in het Witte Huis. Ik geef het Trump na. Wanneer ik denk dat het niet gekker en niet waanzinniger kan met deze man, blijk ik weer ongelijk te hebben.

Ik ben er soms van overtuigd dat het wereldnieuws pure komedie is. Dit zijn de machtigste mannen van de wereld. En ze voeren een toneelstukje op dat zo opzichtig is dat ik het niet kan geloven. Alhoewel, Trump stond duidelijk een stuk steviger in zijn schoenen dan Jong-un, die toch wel nerveus oogde. Misschien dat de geschiedenis toch even in zijn vuistje lachte.


Zadok schreef deze blog in het thema van ons zomernummer, dat onder andere gaat over de rol van geschiedenis in politiek. Meer over dit themanummer lees je hier.

Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *