Naar de inhoud springen

Nuance

Door: Zadok Samson

Laatst werd ik getipt over een boek van Piet Emmer: Het zwart-witdenken voorbij. Het gaat erom dat de rol van de Nederlanders lang niet zo groot is geweest in het slavernijverleden en dat “zij die over het slavernijverleden het hoogste woord voeren” het schromelijk overdrijven. Emmer is geïnterviewd door de Volkskrant. In dit interview viel het woord “nuance”. De samenleving heeft, aldus dit stuk, niks meer met dit woord.

Nuance gaat om het onderscheid, op subtiel niveau. Niet per se zwart of wit, maar de grijstinten, het schemergebied. Geen links of rechts, maar de middenweg. En als ik kijk naar de samenleving zoals die nu is, is de nuance inderdaad vaak ver te zoeken. Tegenstanders van Zwarte Piet zijn irritante moraalridders, de voorstanders racisten. Als je denkt dat het wel meevalt met die klimaatveranderingen ben je knettergek.

Nuance verschilt met het halen van gelijk. Het gaat helemaal niet om het halen van gelijk. De bedoeling is dat de tunnelvisie wordt verbroken, dat er ook andere paden zichtbaar worden die bewandeld kunnen worden. In plaats van krampachtig vast te houden aan het eigen gelijk ook inzien dat de tegenpartij overtuigende punten heeft. Het maakt de geest flexibel en geeft meer ruimte aan inlevingsvermogen.

Nuance wordt tegenwoordig bedolven onder demonstraties en protesten waarin luidkeels de eigen waarheid het hoogste woord voert. Dat is de enige waarheid die telt. Waag het vooral niet om te komen met andere waarheden, dit loopt gegarandeerd uit op een knokpartij.

Vroeger nam ik wel eens een woord en herhaalde ik het net zolang tot het vreemd ging klinken. ‘Lama’ bijvoorbeeld. Spreek het maar eens tien keer achter elkaar uit. Ik verzeker je dat het zijn betekenis verliest en het op den duur alleen nog maar een verzameling letters wordt. Precies dat is wat nu gebeurt met ‘nuance’. Ik stel voor daarmee op te houden en de betekenis van dit woord in ere te herstellen.


Afbeelding: National Association of Women Artists, inc.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *