Naar de inhoud springen

Nachtbus

Het is een vrijdagavond, ik sta met drie vrienden om een uur of twee ‘s nachts in Amsterdam. Om ons heen feest iedereen nog lekker door. Het is de eerste keer dat ik tot zo laat in de stad ben gebleven en dat we teruggaan met de nachtbus. We betalen onze kaartjes, gaan zitten en laten de chauffeur ons terugrijden naar Amstelveen.

Dit moet inmiddels tien jaar geleden zijn geweest. Misschien langer. Ik maak sindsdien vaker gebruik van de nachtbus en ben erg blij als ik weer thuis word afgezet. De kaartjes zijn helaas duurder geworden, maar ach, alles wordt duurder. Ik hou niet actief bij wat er in de wereld van het OV gebeurt, regelmatig zie ik posts voorbijkomen van een goede Facebookvriend die zelf achter het stuur zit. Zo las ik dat er plannen zijn om cashloze bussen in te zetten, dat je alleen nog maar kunt pinnen. Alleen Rover, ofwel de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer, is het hier niet mee eens.

Ik zie ook andere berichten voorbijkomen. Dat er wederom een chauffeur is beroofd bijvoorbeeld, door overvallers die het nodig vonden een bijl mee te nemen. Om nog maar te zwijgen van de bedreigingen, intimidaties en zelfs lichamelijke mishandelingen die plaatsvinden. Zo schijnt het populair te zijn onder passagiers om de chauffeur in het gezicht te spugen. Want dat doen we eenmaal als ons iets niet zint: onze woorden kracht bijzetten.

Ik heb zelf nooit achter het stuur van een bus gezeten, laat staan dat ik een buslading dronken, vermoeide passagiers naar huis heb moeten brengen. De ene chauffeur is zwijgzaam en doet wat hij moet doen, de ander maakt een praatje en zorgt voor een leuke sfeer. Het zijn mannen die hun eigen nachtelijke uren opofferen om feestgangers terug naar hun bed te brengen. Of in ieder geval weer dichter bij hun bed.

TBA pubquiz 2

Service

Ikzelf werk als telefonisch klantenservicemedewerker van een krantenuitgeverij en weet hoe lastig het is iedereen tevreden te stellen. Hoe moeilijk het is met een glimlach achter de telefoon te zitten terwijl iemand je verrot scheldt omdat de krant niet is bezorgd. Gelukkig kan ik de telefoon nog ophangen en is het niet simpel iemand door een telefoon lichamelijk iets aan te doen.

Wat ik wil voorstellen, is het volgende: blijf met je poten van iemand af en heb verdomme een beetje respect voor de chauffeur. De man die voor je zit is een mens die jou een dienst bewijst. Oh, en dat idee over cashloze bussen lijkt mij prima: een reden minder om een chauffeur te overvallen met een bijl.


Bron afbeelding: pinterest.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *