Naar de inhoud springen

Massadrukte

Ook in de zomer zijn er nog genoeg krantenlezers met vragen, opmerkingen en klachten, en dus gaat mijn werk bij de klantenservice gewoon door. Bijna elke dag reis ik met het openbaar vervoer. Wegens werkzaamheden rijdt mijn metro niet, dus ben ik tot half augustus toegewezen tot de tram. En dat betekent dat ik moet overstappen, via het Leidseplein. Op dit moment is het één van de plaatsen die wordt opgeslokt door het massatoerisme.

Het was altijd wel druk in Amsterdam. Fietsers en auto’s die vochten om een plek op de straat, trambestuurders die continu de bel luidden om de rails vrij te krijgen… Tegenwoordig is daar een nieuw gevaar bijgekomen: de toerist, al dan niet gewapend met een selfiestick, om zo altijd, wanneer het hem of haar uitkomt, een foto te nemen. De Nederlanders willen gewoon door kunnen lopen, de toeristen willen om zich heen kijken en alles in zich op kunnen nemen. De toerist slentert, al dan niet met een verdwaalde blik in de ogen, de Nederlander stoomt door naar zijn bestemming. Zoals iemand ooit al opmerkte, dreigt Amsterdam een Venetië te worden.

Kinderwagen

Om terug te komen op het Leidseplein. Ik stapte uit en ging zo snel mogelijk door naar de halte voor tram 7 of 10. Toevallig kwam tram 7 deze ochtend aangereden en moest ik mijn pas nog wat versnellen. Er had zich een flinke groep bij de ingang verzameld. De sfeer was gejaagd, er lag nogal wat druk op de mensen die uitstapten. Een koppel, dat waarschijnlijk Amsterdam opzocht om te zien of er echt overal drugs worden verkocht en er vrouwen achter ramen staan, worstelde met een kinderwagen.

Zelf heb ik absoluut geen ervaring met kinderwagens, maar het lijkt me geen gemakkelijke klus om zo’n ding uit de tram te krijgen met om je heen mensen die steeds ongeduldiger worden. De haast versus de rust bereikte hier een dieptepunt: de kinderwagen kantelde en viel met baby en al de tram uit.

Met het kindje was niks aan de hand (daar ga ik wel vanuit, het zette het meteen op een huilen), maar ik vraag me af of iemand daar wel aan dacht. Men stapte zo spoedig de tram in, de deuren gingen dicht en we waren vertrokken. Ik zie het koppel nog vanuit het raam voorbij schieten. Ik denk dat ze heel erg blij mogen zijn dat we in ieder geval nog steeds meer trams dan boten hebben.


Zadok schreef later een open brief aan alle moeders met kinderwagens. Lees hem hier


Adverteren in CODEX Historiae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *