Naar de inhoud springen

Kloon

Door: Zadok Samson

In de Volkskrant werd bericht dat de wetenschap in China een nieuwe doorbraak in het klonen beleefde. Geen schaap dit keer, maar apen. Goed, er waren 109 gekloonde embryo’s nodig waarvan er 79 werden geïmplanteerd bij draagmoederaapjes, maar dan heb je ook wat: twee gekloonde, kerngezonde aapjes. Geheel identiek. Genetisch dan.

In het artikel wordt aangegeven dat klonen geen exacte kopieën zijn; er zijn immers nog dingen als opvoeding en de omgeving waarin een persoon opgroeit. Wie zegt echter dat we over nog een aantal decennia niet de techniek hebben om ook iemands persoonlijkheid te kunnen klonen? Dat wordt nu nog afgedaan als onzin, maar dat dachten we twaalf jaar geleden ook over identieke schapen. En toen liep plotseling Dolly rond in een weiland.

Hoe nu verder?

Stel nu dat we nog een stap verder gaan. Dat het over weer twaalf jaar niet meer verboden is om mensen te klonen en er direct een persoonlijkheid kan worden overdragen. Op die manier wordt het eeuwige leven mogelijk. Niet letterlijk, maar voor een deel toch wel. Probeer eens in te beelden dat er als het leven stopt meteen de mogelijkheid is om opnieuw te beginnen. Als we toch bezig zijn, laten we dan ook uitvinden hoe herinneringen over kunnen worden gedragen. Je weet precies waar en wanneer je bent geëindigd en kunt vrolijk doorgaan. We komen erachter hoe we lichamen in laboratoria kunnen laten groeien, zodat wat stappen in het opgroeien kunnen worden overgeslagen.

Zo’n toekomstbeeld leent zich perfect voor een sciencefictionroman, al dan niet utopisch of dystopisch, maar ik ben ervan overtuigd dat dit deels ook echt kan worden gerealiseerd. Voor nu worden de aapjes, aldus de wetenschappers, gebruikt voor medische experimenten. Het is echt niet hun doel om mensen te klonen. Dat kan. Voor nu. De mens is zo geobsedeerd met ideeën omtrent leven en dood en blijft maar nieuwe wetenschappelijkheden uitvinden en ontdekken, dat ik zeker weet dat we over twaalf jaar de eerste gekloonde mensenbaby kunnen verwachten.


Bron afbeelding: Verhalen van vroeger


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *