Naar de inhoud springen

Kerstvervanging

Door Zadok Samson

Waarom zouden we Sinterklaas niet eens vervangen door de Kerstman? Gewoon die hele Goedheiligman met zijn Pieten voor eens en altijd schrappen, en in plaats daarvan die mollige Kerstman inzetten. Zo’n onzingedachte is dit niet; ooit heb ik vernomen dat die twee een soort van broers zijn. De Amerikanen pikten stiekem Sinterklaas in, pakten zijn mijter en staf af en doopten hem tot Santa Claus. Want ‘Sinterklaas’ bekt niet zo lekker in een Amerikaanse mond.

Voordat iedereen luidkeels roept dat ik niet moet gaan toornen aan een eeuwenoude traditie, zijn er toch een paar dingen die ik wil aanstippen.

Ten eerste komt de Kerstman niet met zwarte pieten maar met elfen. Op deze manier zijn we direct af van dat hele racismedebat waaronder het kinderfeest gebukt gaat. Elfen zijn schattiger, sprankelender en kunnen ook veel meer. Ze sluiten beter aan bij de verbeelding van het kind en brengen iets sprookjesachtigs met zich mee.

Daarnaast is er geen sprake van een paard bij de Kerstman: hij laat zijn slee voortvliegen door rendieren. Zo’n paard is ook leuk, maar het is gewoon niet praktisch. Kijk maar naar de intocht, als dat beest eens op hol slaat. De Kerstman vliegt simpelweg door de lucht. Veel handiger en sneller. En dat beeld is ook nog eens veel magischer.

Om nog even bij die intocht te blijven, ook dat kan dus worden geschrapt. Het spaart veel geld en gedoe. Er zou een parade in de stad gehouden kunnen worden ter ere van de Kerstman, maar geen onzin met die stoomboot en dat Sinterklaas helemaal uit Spanje moet komen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat die twee feestdagen nu een worden. Dat scheelt koopstress en is sowieso een stuk goedkoper. Niemand die tegen de borst wordt gestuit. Niemand die op de barricade hoeft te springen omdat dit feestje aanzet tot discriminatie. Er hoeft geen ruzie meer te worden gemaakt. De winkels hoeven niet steeds eerder de schappen te vullen met speciale chocolade, koekjes en snoep. We gaan gewoon het feest weer terugbrengen.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *