Naar de inhoud springen

Kerstcontroverse

Sinterklaas en de bijbehorende spanningen kunnen we achter ons laten; het is tijd voor dat andere feestelijke moment: Kerstmis. In tegenstelling tot Sinterklaas een periode waarin iedereen wel lief is voor elkaar en het niet uitmaakt of je als de Kerstman verkleed gaat, of als zijn hulpje, in dit geval een elf. En natuurlijk niet zomaar een elf, we hebben het wel over de Kerstelf. Ik heb nooit begrepen hoe het komt dat Kerstmis is ontsnapt aan de debatten, ruzies en demonstraties, die er wel in zijn geslaagd het Sinterklaasfeest te fileren.

Voor zolang ik me kan herinneren, heeft de Kerstman een soortgelijke traditie als zijn Goedheilige tegenpool: kleine kinderen op schoot nemen. Ze mogen al hun wensen aan hem toevertrouwen, waarna hij ze ervan verzekert dat hij die zal vervullen. Waarom maakt dit van Sinterklaas een man met pedofiele randjes, en komt de kerstman er goed vanaf? En over die elfjes gesproken, waarom zijn de kleine mensen nog niet opgestaan om hier luidkeels tegen te protesteren? Immers, zij worden op deze manier belachelijk gemaakt en neergezet als stereotypes. Slaven zelfs, die uitgebuit worden door een man die ze nota bene het hele jaar door op de Noordpool houdt. Om maar niet te spreken over het feit dat we onze kinderen massaal voorliegen (een vliegende kerstslee die wordt voortgetrokken door rendieren?) en dat het toch vooral is bedoeld voor het commerciƫle gewin. Het enige goede aan Kerstmis is, denk ik, dat de kerstman zichzelf door de schoorsteen werpt om ons cadeaus te geven. Ik ben dan wel weer van mening dat schoenen handiger zijn dan sokken, want die zijn nu eenmaal steviger.

Tegenstanders

Dus waar zijn ze, alle kersttegenstanders? Waar zijn de protesten van natuurliefhebbers dat we met zijn allen bomen in huis halen om die vervolgens toch weer te dumpen? Waar zijn de moralisten om te roepen hoe hypocriet het is dat we twee dagen lang doen alsof we het wel goed met elkaar kunnen vinden, terwijl ze in Derde Wereldlanden niet eens weten wat Kerstmis is? Waar is, kortom, alle commotie die ervoor moet zorgen dat over een tijdje nauwelijks iemand nog een Kerstboom in huis durft te halen?

Volgende keer zullen de pijlen worden gericht op Pasen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *