Naar de inhoud springen

Je suis

Ik hou me normaal gesproken nooit bezig met politiek. Slap gelul in de ruimte, loze beloftes die alleen goed zijn om zoveel mogelijk zieltjes binnen te halen.

Maar nu pers en social media zijn ontploft door de aanslag in Frankrijk, heb ik het gevoel dat ik onmogelijk deze kwestie kan negeren. Maar er is nog een reden waarom ik me op deze dramatische gebeurtenis focus. Want de heersende mening is dat de cartoonisten niks fout hebben gedaan en op gruwelijke wijze zijn geëxecuteerd. Een mening die ik ook deel. Maar, zo kwam ik er al snel achter zodra ik op Facebook ging kijken, er zijn ook meningen die behoorlijk afwijken.

Het exotische Oosten en het imperialistische Westen zijn geen beste vrienden. Laten we hier eerlijk over zijn, we hebben al de nodige botsingen gehad. Her en der zijn er westerlingen die zelf ook niks moeten hebben van het Westen en begrijpen waarom moslims een hekel hebben aan het Westen. Wij hebben bommen op hun huizen gegooid, hun land afgepakt, dus er zijn meer dan genoeg argumenten te bedenken waarom het regelmatig tot gewelddadige uitbarstingen komt van de andere kant.

Een andere invalshoek

Ik vind het een fascinerend uitgangspunt, een invalshoek die je dwingt de zaken op een andere manier te bekijken. Hebben de cartoonisten er toch om gevraagd? Zijn ze te provocatief geweest met hun tekeningen? Het doet denken aan Theo van Gogh, die regelmatig zijn mening verkondigde over moslims.

Dan nog zou ik graag wat vraagtekens zetten bij deze argumenten. Waren het de slachtoffers van 9/11 die duizenden oorlogsslachtoffers op hun geweten hadden? Nee. Hadden de cartoonisten wapens waarmee ze moskeeën binnenvielen en onschuldige moslims neerschoten? Nee.

Nogmaals, ik heb niks met politiek. Maar ik moest dit toch even kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *