Naar de inhoud springen

Inauguratie

Door: Zadok Samson

228 jaar geleden, in 1789, vond de allereerste inauguratie van een Amerikaanse president plaats: die van George Washington. Niet geheel ontoevallig ook de eerste president van Amerika. Met deze formele huldiging mocht hij zich dan echt de baas van de Verenigde Staten noemen. Komende vrijdag is het de ‘eer’ aan alweer de 45e president van dit land: Donald Trump.

Ik kan mij nog goed herinneren dat Barack Obama het ritueel onderging. En dat dit niet helemaal vlekkeloos liep. Het is de bedoeling dat tijdens de huldiging de nog-niet-helemaal-officiële-president de oath of office afneemt, bedoeld als belofte dat je je taak als president serieus neemt. De regels van deze verklaring worden opgedreund door de persoon zelf. Obama, waarschijnlijk erg nerveus, versprak zich. Iedereen giechelen, maar het moest later wel even opnieuw worden gedaan.

Met Donald Trump in het achterhoofd kan je toch niks anders dan hier een meesterlijke sketch van maken? Stel, men stopt stiekem wat vreemde woorden in die oath of office, een echte tongbreker. En dan mag Trump die eventjes uit zijn hoofd doen. Hij wordt strak aangekeken: hup, opzeggen, komt er nog wat van? En dat dan een lichte paniek in zijn ogen te zien is. Ook leuk: als hij zich niet kan beheersen en in lachen uitbarst: “Sorry, maar die beloftes, dat ik de mensen moet helpen enzo? Jongens, ik kan het gewoon niet uit mijn bek krijgen!”

De tegenstanders, zo heb ik op de wandelgangen van het internet vernomen, zijn van plan dit ritueel te verstoren. Een laatste wanhopige poging om de meest onwaarschijnlijke president ooit tegen te houden. Hoe dan ook, het zal de geschiedenis ingaan als één van de bedenkelijkste inauguraties ooit.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *