Naar de inhoud springen

Hoor wie klopt daar kinderen

Een stuk over Sinterklaas, waarin het nu eens niet gaat over de Zwarten Pietendiscussie. Is dat mogelijk? Jazeker, zo bewees Volkskrant Magazine afgelopen zaterdag (Hoor wie liegt daar kinderen, geschreven door Niels Mathijssen). Want waarom racisme erbij halen, als je dit kinderfeest ook aan een ander thema kan koppelen: dat miljoenen ouders tegen hun kinderen liegen over de Goedheiligman. Dat dat eigenlijk best wel vreemd is. Of de gevolgen hiervan niet schadelijk zijn. Brengen we op deze manier niet een complete liegende generatie voort?

Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik de ‘waarheid’ over Sinterklaas te weten kwam. Ik had al eerder geruchten opgevangen in de klas en besloot het maar aan mijn moeder te vragen. Zij gaf alleen aan in welk jaar Sinterklaas geboren was. Welk jaartal het precies was, weet ik niet meer. Ik weet wel dat dit betekende dat Sinterklaas dan erg oud moest zijn. Meer dan honderd jaar. En ik ben dan een naïeve jongen, ik had dondersgoed door dat dit onmogelijk was. Dus nee, Sinterklaas bestond inderdaad niet.

Ik huilde niet. Ik raakte niet van streek. Ik heb er geen trauma’s aan overgehouden. Ik vond het wel wat hebben, eigenlijk. Ineens begreep ik hoe alles in elkaar stak. Dat het wel erg toevallig was dat één van mijn ouders naar de wc moest vlak voor er ineens op de deur werd geramd. Dat mijn vader altijd Zwarte Pieten nog snel zag weglopen, terwijl ik nooit ook maar een glimp van hem opving. En ik besloot om mee te helpen aan deze samenzwering. Niks leukers dan op zo’n avond met pepernoten te strooien en mijn zusjes voor de gek te houden.

Ik moet wel toegeven dat ik dit een prettiger debat vind dan het hele racismegebeuren. Geen gebekvecht. Geen slavernijverleden dat erbij wordt gesleept. Geen gewelddadige protesten meer. Misschien dat we onze aandacht eens op het ‘liegdeel’ moeten concentreren. Door zo het taboe rondom Sinterklaas te negeren, kunnen we weer lol beleven met zijn allen.


Afbeelding: Het Sint-Nicolaasfeest, Jan Steen.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *