Naar de inhoud springen

Hondenvriend

Ze zijn de beste vriend van de mens: honden. Ik heb zelf nooit veel met honden gehad, deels omdat ik ben opgegroeid met katten. Honden zijn grote, onvoorspelbare, speelse beesten die je onder kwijlen of hard tegen je blaffen, katten zijn handzamer en spinnen. Ze mogen dan eigenwijzer zijn, ik heb liever een eigenwijze kat die je makkelijk kunt oppakken dan een eigenwijze hond die je meesleurt tijdens het uitlaten.

Historische hond

Als we teruggaan naar het verleden, blijkt het Verre Oosten al duizenden jaren geleden begonnen te zijn met het houden van huishonden. Dit waren oorspronkelijk wolven, maar doordat mensen besloten om minder te zwerven en meer op één plaats te blijven, had dit ook gevolgen voor de wolven. Zij zochten toenadering, kwamen tot de ontdekking dat ons afval vrij voedzaam kon zijn, en sindsdien weken ze niet meer van onze zijde. Ja, waar evolutie al niet goed voor is.

Misschien dat ik ze daarom ook niet echt mag. In plaats van de trouwe huishond met zijn puppyogen, zie ik nog steeds een wolfachtige. Ik denk dat de tanden daarin een cruciale rol spelen. Het feit dat ik ooit een hele straat lang ben achtervolgd door een hond, en een hond met klappende kaken op me af kwam, zal daar ook wel bij geholpen hebben.

Vandaag moest ik oppassen op een hond. Een vrouwelijk exemplaar. Ik twijfelde even, zeker toen ze nieuwsgierig aan mijn broek begon te snuffelen. Volgens de eigenaar was dit opmerkelijk te noemen, ze hield zich normaal gesproken afzijdig van mannen. Dat ze zo op me af kwam was erg bijzonder. Ik had ooit gehoord dat honden kunnen aanvoelen of iemand goed is of slecht. Gebaseerd op mijn eerdere ervaringen zou ik mezelf kunnen omschrijven als een vrij verdord persoon, maar het gedrag van dit teefje zette dingen toch in een ander perspectief. Ik zeg niet dat ik meteen een asiel zal openen, maar ik heb in ieder geval niet voor een hond hoeven rennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *