Naar de inhoud springen

Herhaling

Door: Zadok Samson

Tot de grote verrassing van stemmend Nederland zijn de onderhandelingen tussen de gekozen partijen op niks uitgelopen. Over alles viel te praten, maar op het beleid van migratie liep het helaas stuk. Jammer. Dus moet opnieuw om de tafel worden gezeten. Ik weet niet hoe het met de rest van de stemmers zit, maar ik kreeg een flashback naar jaren geleden, alsof bepaalde zetten herhaald worden.

Ik kan mij nog goed herinneren dat het kabinet eerder in een stevige crisis verkeerde en het volk weer moest opdraven om opnieuw te stemmen. Niet dat het zoveel zin had: Rutte liep op Coldplay’s Viva La Vida weer doodleuk naar zijn overwinning. De enige verandering die toen plaatsvond, was dat Coldplay weer een stukje geloofwaardigheid verloor. En ook dat was niet echt opzienbarend.

Ik begrijp ook wel dat het gekozen kabinet – of beter gezegd, de partijen die het kabinet moeten vormen – een representatie is van wat de kiezers willen. Dus opnieuw stemmen heeft sowieso geen zin, want de uitslag zal toch weer hetzelfde zijn. Maar wat nu gebeurt is toch werkelijk tenenkrommend. Als ik de debatten volg, wat ik heel soms doe, wordt er over en weer met modder gegooid en met het vingertje gezwaaid. Zowel links als rechts staan nu tegenover elkaar en kunnen lastig een manier vinden hun geschillen te overwinnen.

Iedereen slaakte een zucht van opluchting toen bleek dat het populisme niet had overwonnen zoals in andere landen. Maar in plaats daarvan hebben we een uiterst instabiele situatie met bekvechtende politici. Dit mag dan niks nieuws zijn, maar misschien wordt het tijd een andere richting in te slaan, waarin de politiek eens het goede voorbeeld gaat geven. Of, nog beter, Jesse Klaver stapt eruit en geeft de ruimte aan Marianne Thieme. Dat lijkt mij ook een mooie oplossing.


Meer blogs van Zadok lees je hier.


Foto: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *