Naar de inhoud springen

Helden

Door: Zadok Samson

Niemand – ik in ieder geval niet – wilde in eerste instantie zomaar aannemen dat Kevin Spacey rommelde met jongens. Maar de bewijzen stapelden zich op. Spacey bood nog zijn excuses aan (waarin hij en passant uit de kast kwam, maar dat is weer een ander verhaal): het bleek het begin van een mediaorkaan. Met elke acteur, regisseur, producer of andere grote naam die wordt ontmaskerd is de eerste reactie: “Wéér een held gevallen!”

Ik heb ook zo mijn helden. Ik zou het bijvoorbeeld vreselijk vinden als ik ineens Stephen Kings naam tegenkom onder #MeToo. Of Trent Reznor. Ik zou het absoluut niet willen aannemen, tot ik keiharde bewijzen onder ogen krijg. Dan nog zou ik met tegenzin de waarheid aanvaarden. Het is een beetje een vreemde gedachtegang; het lijkt of de sympathie vooral bij de dader ligt en niet bij het slachtoffer.

Kennelijk is er een diepgewortelde behoefte om tegen iemand op te kijken … Niemand had er problemen mee toen Harvey Weinstein zich terugtrok uit zijn bedrijf. Maar Kevin Spacey? Vooruit, alleen als het echt moet kijken we geen House Of Cards meer. #MeToo doet veel meer dan alleen misbruik aan de kaak stellen of het Hollywood klassensysteem in twijfel trekken. Het laat ook zien hoe wij eenvoudige stervelingen angstwekkend selectief zijn in het accepteren van beschuldigingen.

Misschien is het een idee als we de heren van Hollywood niet meer gaan beschouwen als helden, maar als gewone mensen. Want ja, ook zij hebben zo hun duistere fantasieën en behoeftes. En er zitten rotte appels tussen die hun handen niet kunnen thuishouden. Als we zo gaan denken, is dat ook beter te verteren voor de slachtoffers. In plaats van in de rouw te gaan omdat er weer een held is ontmaskerd, wordt een zedendelinquent veroordeeld.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *