Naar de inhoud springen

Hef

Door Zadok Samson

Hij was het brein achter het razend populaire Playboy, het wereldberoemde blad dat zijn doorbraak beleefde na de naaktfoto van Marilyn Monroe. Ook op priv├ęgebied wist hij de pers te halen. Hij zette het beeld neer van de elegante playboy, gekleed in stijlvolle pakken of een kamerjas, met aan beide armen een tros (veel) jongere vriendinnen.

Wat mijn aandacht had, was een uitspraak van hem die door nu.nl was gepubliceerd: zijn bewering dat hij een belangrijke bijdrage had geleverd aan de maatschappelijke houding tegenover seks. Immers, ook het gewone meisje bleek ontzettende sexy kwaliteiten in huis te hebben en die via Playboy bloot te kunnen geven. Het is een bewering waar ik wat skeptisch tegenover sta. Ik dacht zelf dat de seksuele revolutie veel eerder was begonnen, namelijk eeuwen geleden als tegenreactie op het Victoriaanse tijdperk. Maar wat blijkt, deze revolutie werd officieel vastgesteld in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het blad van Hefner kwam voor het eerst uit in 1953, enkele jaren voor het tijdperk van seksuele bevrijding zou losbarsten.

Toch vraag ik mij af of hij daadwerkelijk een bijdrage leverde of vooral een stem vormde van een generatie die klaar was met de preutse houding. Natuurlijk moet ook die rol niet onderschat worden, maar het is wel een verschil. En niet alleen op taalkundig niveau. Was de Hef inderdaad zo invloedrijk, of liet hij vooral zien wat de invloed van deze generatie was? Ik ben dan toch geneigd voor het tweede te gaan. Goed, de term ‘playboy’ zal voor altijd met hem worden geassocieerd en hij is wereldberoemd geworden, maar laten we hem in eerste instantie gewoon als persoon herdenken.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *