Naar de inhoud springen

Hashtag

Door: Zadok Samson

En ja hoor, nu moeten ook de sprookjes eraan geloven. In Engeland heeft iemand geroepen dat Doornroosje verboden zou moeten worden op scholen, omdat de prins Doornroosje zonder toestemming wakker kust en zo haar slaapvloek verbreekt. Dit is toch aanranding. Natuurlijk is dit nieuwtje direct op Facebook terechtgekomen en wemelt het van de hashtags om Doornroosje een hart onder de riem te steken.

Deze ophef is op het eerste gezicht belachelijk. Dit gaat om een sprookje, een vertelsel, waarin een fictief personage de hoofdrol speelt. Doornroosje bestaat niet. Waarom zouden we dan moord en brand schreeuwen? Als we wat verder denken is het antwoord op deze vraag eenvoudig: een sprookje dient als leerfunctie voor kleine kinderen. En in Doornroosje wordt de kleintjes kennelijk geleerd dat het helemaal oké is dat een jongen gewoon zijn mond op je lippen mag duwen als je ligt te slapen. Als je klein bent is het excuus ‘ik wilde je wakker kussen’ nog schattig; als je ouder bent wordt de creepfactor een stuk hoger.

Toch knaagt het. Want dat wakker kussen, maakte dit niet deel uit van de vloek? Ik kan mij van de Disneytekenfilm herinneren dat Doornroosje zou blijven slapen totdat de prins aan kwam hollen en zijn plicht deed. Was het niet bedacht door de feeën die zo hoopten dat de vloek snel verbroken kon worden? Zo’n bewering hoort natuurlijk ondersteund te worden, dus ben ik even gaan googelen. Via internets trouwste bron, Wikipedia, kwam ik erachter dat er verschillende versies van Doornroosje bestaan. En dat de versie die we nu kennen, waarin de prins het houdt op een kus, nog de mildste is. Giambattista Basile, een Italiaan, publiceerde in 1634 zijn versie van het verhaal waarin Doornroosje in haar slaap wordt verkracht.

Er is een verschil tussen een kus en onvrijwillige penetratie, maar ik begrijp de ophef nu wel wat beter. Ik denk ook dat sprookjesland komende tijd zijn hart moet vasthouden.


Afbeelding: De schone slaapster, door Henry Meynell Rheam, 1899.


Meer blogs van Zadok lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *