Naar de inhoud springen

Geloof en liefde

Jaren geleden kwam Kluun, schrijver van bestseller Komt een Vrouw bij de Dokter, langs op de VU. Hij had net een boekje uitgegeven met als titel God Is Gek. Het is een boekje waarin Kluun wetenschappers en filosofen als Albert Einstein en Friedrich Nietszche voorbij laat komen om hun visie op het geloof te geven. Want als Kluun van een ding wel verstand heeft, dan is het wel het geloof. En natuurlijk heeft hij alle weet van wat Einstein over deze kwestie te zeggen zou hebben.

Liefde

Op zich vond ik de lezing (gepresenteerd door niemand anders dan Tijs van den Brink) niet eens zo interessant. Het ging mij meer om de discussie die daarna op gang kwam. Want, zo stelde iemand uit het publiek, hoe kan het zo zijn dat iemand liefde kan ervaren zonder gelovig te zijn? Je voelt liefde via de liefde voor God of Jezus, en als je niks hebt met deze Bijbelse figuren zou liefde ook vreemd voor je moeten zijn. De discussie zou nog duren tot een beveiliger ons informeerde dat het gebouw over enkele minuten zou sluiten.

Vorige week kwam ik erachter dat mijn teamleider van het werk christelijk is opgevoed. Gezien de hoeveelheid sigaretten die hij er doorheen jaagt en het feit dat hij niet op zijn mond is gevallen, verbaasde mij deze ontdekking. Toen ik hem ernaar vroeg, antwoordde hij me dat naastenliefde veel belangrijker is dan het nastreven van een bepaalde levensstijl.

Ik ben dan niet gelovig, ik ben evenmin gek. Heb uw naasten lief, zo staat het in de Bijbel. Ik ga niet naar de kerk, drink gerust alcohol en deins er niet voor terug om de naam van de Heer op niet zo positieve wijze te gebruiken. Maar ik heb er totaal geen moeite mee om liefdevolle gevoelens te ervaren. Daar heb ik God of Jezus niet voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *