Naar de inhoud springen

Gele hesjes

Door: Zadok Samson

Ik dacht oprecht dat het een grap was: gele hesjes die protesteren. Tegen wat? Eerst tegen de benzinetaks in Frankrijk. Daarna tegen van alles. Europa, Merkel, de migranten, Zwarte Piet, noem maar een politiek gevoelig onderwerp en de gele hesjes schoppen ertegenaan. In Frankrijk zijn die protesten uit de hand gelopen. In Nederland is het betrekkelijk kalm gebleven. Al vraag ik mij af hoe lang dat nog gaat duren.

De demonstranten dragen verder geen symbolen, geen andere opmerkelijke kledingstukken. Het gaat puur om dat hesje. Ik heb vaak genoeg hardlopers en fietsers gezien die de kleur gebruiken om op te vallen. Dan zijn er nog wegwerkers die het gebruiken, in de hoop niet te worden aangereden. En nu is het door de ongenoegzame massa gebruikt als protestsymbool voor een anarchistische wanorde, een open uitnodiging voor relschoppers die erop kicken tegen de schenen van de baas te schoppen.

Het zou nog helpen als al die gele hesjes voor één doel staan. Maar iedereen die zich aansluit bij deze beweging demonstreert puur voor eigen belangen. Ik kan gewoon ergens zo’n geel hesje regelen en de straten opgaan, omdat ik het er niet mee eens ben dat op de Nederlandse televisie geen professioneel worstelen wordt uitgezonden.

Gaat dit het nieuwe protesteren worden? Dat het niet meer de groep tegen de baas is, maar een bende stemmen die voor hun eigen belangen staan te roepen? Ga toch terug naar de ouderwetse borden met leuzen. Op die manier is het tenminste duidelijk waar je voor staat. Anders wordt het vragen om problemen. Ik zie al voor mij hoe, net als in Frankrijk, auto’s in brand worden gestoken en politie in het nauw wordt gedreven. Zou het anders helpen als we de kleur veranderen? Ik ga voor roze. Dat ziet er al veel minder bedreigend uit.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *