Naar de inhoud springen

Gedenk

Er hangt een drukkende verantwoordelijkheid boven het hoofd van generatie Niks: de generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt begint uit te sterven. En wij, al levend in een maatschappij die maar voortdendert, mogen de verhalen doorvertellen. De gruwelijke ervaringen van onze oma’s en opa’s, beschreven in duizenden geschiedenisboeken, moeten blijven voortleven. Niet zozeer uit respect, als wel om ervoor te zorgen dat de generaties na ons niet dezelfde fouten gaan maken en eventueel de Derde Wereldoorlog beginnen. Wat gezien het huidige politieke klimaat steeds minder vergezocht is.

Ik hink wat deze verantwoordelijkheid betreft een beetje op twee gedachtes. Enerzijds lijkt het mij stug dat de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid raakt. Nog afgezien van het papieren naslagwerk, is ook op Google behoorlijk wat te vinden over deze periode. En dan heb ik het nog niet gehad over alle herdenkingen en herdenkingsfeesten die zo vaak voorkomen. Ja, lang niet iedereen brengt nog het respect op om een minuut zijn waffel te houden bij de nationale herdenking, maar het wordt nog steeds georganiseerd. Bovendien, de Eerste Wereldoorlog is toch ook steeds doorverteld? En voor zover ik weet zijn daar toch echt geen levende getuigen meer van.

Aan de andere kant blijft de wereld draaien en zijn er inmiddels nog meer dingen gebeurd. Ik noem De Aanslag in Amerika, de Oorlog tegen het Terrorisme en meer recentelijk het Parijse Trauma van Bataclan. Al krijgt de toekomstige generatie niks mee van de Tweede Wereldoorlog, zou er dan niet iets anders in de plaats komen? Een gebeurtenis waarvan iedereen dan zegt: “Dit mogen wij nooit meer vergeten”?

Ik denk niet dat het zover gaat komen. De vertelde verhalen zullen blijven. Nog steeds wordt gekeken naar Soldaat van Oranje en is de musical die erop is gebaseerd razend populair. Op scholen wordt dit onderwerp nog steeds gedoceerd. Ik weet zeker dat de gedachte aan Tweede Wereldoorlog, met of zonder generatie Niks, altijd zal blijven voortleven.


Zadok schreef ook een blog over de herdenking van de Februaristaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *